85 (+1) jaar Sneekweek, een rijke historie

De Sneekweek groeide uit tot het grootste binnenwater zeilevenement van Europa.

Veel Friezen zijn er groot mee geworden: de Sneekweek. De wirwar van boten op het Sneekermeer, de Vlootschouw, het vuurwerk, de kermis. Van een feestelijke hardzeilwedstrijd groeide het zeilevenement in 85 jaar uit tot een internationaal zomerspektakel met honderdduizenden bezoekers. In 2020 en ook dit jaar moet Sneek het vanwege corona helaas zonder de Sneekweek doen. Volgende zomer wordt het jubileum alsnog met een daverend feest gevierd.

Twee jonge vrouwen in geruite broekpakken maken blootvoets een dansje in het gras. Naast hen schalt een koffergrammofoon. Anderen liggen op hun buik te luisteren. Op de achtergrond de witte zeilen op het Sneekermeer. ‘MUSIK MUSZ SEIN’ – een kiekje van de “Sneek-week’, het groote Friesche zeilevenement. Een grammofoon houdt, wanneer men aan den wal vertoeft, de beenen los en de stemming er in – voorzoover dat bij een Sneek-Week dan nog noodig is’, zo luidt het onderschrift bij de foto die op 17 september 1935 is afgebeeld in de Deli Courant.

Gestrande soldaat
Het is de tweede editie van zeilevenement de Sneekweek, dat in 1934 voor het eerst plaatsvindt. In dat jaar oppert secretaris S.J. Oly van de Sneeker Zeilvereniging het plan om tijdens de Sneeker kermisdagen samen met de Koninklijke Zeilvereniging de Sneekweek te organiseren: 177 schepen nemen deel. Hoogtepunt is de Hardzeildag op woensdag. Want met die zeilwedstrijd begint het allemaal in 1814. Een levensteken van de dood gewaande soldaat Jacob Sjoukes Visser, die gestrand is in Joure, is voor de varende Sneekers aanleiding hem met een feestelijke zeiltocht op te halen. Deze Jacob Sjoukes Visser uit Sneek werd in de Franse krijgsdienst genomen. Tot ieders verrassing keert hij aan het eind van de Franse bezetting als deserteur terug. De zeilpartij naar Joure is zo’n succes, dat sindsdien elk jaar de Sneeker Hardzeildag wordt georganiseerd. Ook zónder dat er een dood gewaande soldaat moest worden opgehaald.

Het is een verhaal dat de doorgewinterde zeilers van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek allemaal kennen, al is het soms maar half of slechts een beetje, want: ‘Hoe heette die soldaat ook alweer?’ en ‘In welk jaar gebeurde dat nou precies…?’ Het is immers een ver verleden en er is in meer dan twee eeuwen zó veel gebeurd. Tegenwoordig zijn het geen zwart-wit kiekjes met een koffergrammofoon meer, maar flitsende, kleurrijke selfies op Instagram die de sfeer van de Sneekweek tekenen. ‘Noteer ‘m keihard in je #zomer #agenda #sneekweek’, zegt de Sneekweekgids in 2018 op Instagram. Wat zoveel wil zeggen als ‘De beenen los!’ in de 21ste eeuw.

Verder lezen? Het volledige verhaal verscheen in Noorderland 2021-5. Dit nummer is nu te koop in de winkel en onze webshop.

Bron: Marloes de Moor | Beeld: Tom Goossens Photography

Laatste nieuws