Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De zomergroeten van Imca Marina

Ze is nét 80, maar heeft aan levenslust nog niets ingeboet.

Imca Marina

Ze is nét 80, maar heeft aan levenslust nog niets ingeboet. Daarom vanaf deze plek: de zomergroeten van zangeres, schrijfster én BABS Imca Marina. Bezige bij, wervelwind, een kleurrijke diva, maar wars van kapsones. Met haar roots in het noorden en de podia in heel Nederland koos ze voor een praktische woonstek, ergens in het midden. Maar haar hart? Dat heeft Imca lang geleden al verpand aan Ameland.

Het dagelijks leven staat al lange tijd “op de waakvlam”, en dat geldt zeker voor de vele artiesten die al ruim een jaar lang noodgedwongen thuis zitten. Geen optredens voor trouwe schare fans, geen liveconcerten in stampvolle feesttenten, of op volgestroomde pleinen. Na een periode met de nodige beperkende maatregelen snakken veel mensen naar een onbezorgde zomer. Met – als het even kan – wat vertier om naar uit te kijken, en een beetje zon, zee en strand.

Dat treft, want met dé grootste hit ooit die Imca Marina op haar naam schreef raken we meteen in het juiste sfeertje. Vanaf 40-plus zingen we deze “gouwe ouwe” nog moeiteloos mee, toch? Komt-ie: Ik hou van dansen en muziek - e viva España, van oude trots en romantiek - e viva España, een serenade aan 't balkon - e viva España, geef mij maar alle dagen zon - España por favor! Olé! De zonnige lach is inbegrepen, die zit meestal wel op het vrolijke gezicht van de zangeres gebeiteld. Hoewel Imca Marina beslist geen gemakkelijk jaar achter de rug heeft.

Blijf bezig na je pensioen
Goed beschouwd was ze nooit écht weggeweest natuurlijk, toch maakte de flamboyante vertolkster van het levenslied vorig najaar een glorieuze comeback, door deel te nemen aan de talentenjacht The Voice Senior. Met haar vertolking van de hit Never, never, never van Shirley Bassey verraste zij jury en publiek. ‘Ik vond het énig om te doen,’ zegt Imca er achteraf van. Ze grinnikt: ‘Heerlijk om daar te staan en mijn eigen collega’s op het verkeerde been te zetten.’ Gerard Joling, Angela Groothuizen en Frans Bauer geloofden hun ogen (én oren) niet, toen ze zagen dat Imca “auditie” deed. ‘Ik vind het zó dapper,’ had Gerard Joling gezegd, ‘dat je met zo’n carrière hier durft te gaan staan.’

Het deed Imca goed, het gaf haar een boost. ‘Ik genoot ervan en hoopte met mijn optreden ook mensen op leeftijd te inspireren; je moet níet met de poes op schoot voor het raam gaan zitten na je pensioen. Blijf vooral bezig,’ luidt het devies van de artieste met de rossige krullenbol. The Voice Senior bood Imca een bijzonder podium, zodat ook nieuwe generaties muziekliefhebbers kennis met haar konden maken. Helaas was het verrassende optreden maar van korte duur: een ontsteking aan haar strottenhoofd maakte het de geboren Groningse onmogelijk om door te gaan met zingen. Ze moest afhaken.

Een pijnlijke val op de vloer
En dat zul je altijd zien, een ongeluk komt zelden alleen. Begin december, de feestmaand nog in het verschiet, ging Imca keihard onderuit op de vloer van haar eigen woonkeuken in ’t Gooi. ‘Het was enorm schrikken; er lag olie op de vloer, dus het was glad. Ik maakte plots een soort sliding, klapte met een noodgang achterover met mijn hoofd tegen de muur. Mijn lijf was helemaal beurs.’ Aanvankelijk dacht ze aan een hersenschudding, ‘maar ik ben niet iemand die direct naar de dokter holt…’. Eerst maar even aanzien dus. Pas na een aantal weken stapte Imca, die intussen van de pijn verging, wél naar de huisarts en hij stelde vast dat door de val een van haar rugwervels was verschoven. Pijnstillers, tijd en talloze oefeningen met de fysiotherapeut moesten het herstel bespoedigen, maar wat Imca op dat moment minstens zo verdrietig vond: ‘Ik kon niet naar Ameland, om daar samen met mijn zoon Floris en zijn gezin kerstmis te vieren.’

Verder lezen? Het volledige interview met Imca Marina verscheen in Noorderland 2021-5. Dit nummer is nu te koop in de winkel en onze webshop.

Mensen
  • Jolanda de Kruyf
  • Jantina Scheltema