Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Museumschip Emma weer in de vaart

Een tochtje door Groningen met museumschip Emma is vanaf nu weer mogelijk.

Museumschip

Het is dé trots van het Noordelijk Scheepvaartmuseum: de bijna honderdjarige Emma (PW 17). Dit directievaartuig werd in 1922 gebouwd in opdracht van de Provinciale Waterstaat. Sinds tien jaar vaart de zestien meter lange Emma onder de vlag van het museum. Toen het museum gesloten was in verband met de coronamaatregelen, lag het fraaie museumschip ook tijdelijk aan de ketting. Nu het museum vanaf 5 juni weer open is voor publiek, gaat de Emma ook weer in de vaart.

Stad, Zuidlaardermeer, Dorkwerd en Reitdiep
Vanaf het Noordelijk Scheepvaartmuseum is een tocht van twee uur mogelijk; vanaf de Zuiderhaven, een stukje Verbindingskanaal, de Noorderhaven, de Oosterhaven, het Eemskanaal en het Winschoterdiep vaart het museumschip weer terug naar de stad. De trip kan uitgebreid worden met een tochtje over het idyllische Drents Diep, richting het Zuidlaardermeer. Met de vier uur durende tocht doen de passagiers een ronde om de stad naar de Dorkwerd Sluis en de Oostersluis. Tijdens een trip over de oude rivier de Hunze, nu het Reitdiep, ontdekken passagiers een van de oudste cultuurlandschappen van Europa.

PW 17
In 1922 liet Provinciale Waterstaat Groningen een ijzeren motorschip bouwen bij scheepswerf Gideon aan het Winschoterdiep in Groningen. Na 66 jaar trouwe dienst als directievaartuig en sleepboot werd het schip te koop gezet. Na een aantal eigenaren is de Emma sinds 2010 eigendom van het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Informatie
Geheel volgens de richtlijnen van de RIVM is het museumschip voorlopig alleen exclusief voor groepen van maximaal 7 personen te reserveren. Een tocht kost € 55 per uur met een minimum van twee uur, ongeacht het aantal passagiers (maximaal 7 personen). Stuur voor meer informatie en reserveringen een mail naar emma@noordelijkscheepvaartmuseum.nl.

Uittips
  • Noordelijk Scheepvaartmuseum
  • Noordelijk Scheepvaartmuseum, Antrude Oudman