Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De noodklok van de Martinitoren luidt opnieuw

Na decennia in onbruik te zijn geraakt luidt de 13de klok van de Martinitoren opnieuw. Deze speciale "noodklok" kondigt sinds zaterdag 23 januari de avondklok aan.

martinitoren

Na decennia in onbruik te zijn geraakt luidt de 13de klok van de Martinitoren opnieuw. Deze speciale "noodklok" kondigt sinds zaterdag 23 januari de avondklok aan, die van 21.00 tot 04.30 geldt. Deze klok, ook wel "ruimstraatklok" genoemd, moet ook deze keer de inwoners van Groningen eraan herinneren naar huis te gaan.

Het Groninger Klokkenluidersgilde zal van 23 januari tot het einde van de aangekondigde ‘avondklok-periode’ de Ruimstraatklok luiden, iedere dag van 20.30-20.40u. Er is voor die tijd gekozen om iedereen gelegenheid te geven na de luiding nog op tijd thuis te zijn. Deze bijzondere luiding vindt met instemming van de burgemeester van de stad Groningen, de heer Koen Schuiling plaats.

'Naast het volle gelui van 12 klokken hangt in de Martinitoren nog een anders gestemde 13e klok, de zogenaamde Ruimstraatklok. De Ruimstraatklok werd van oorsprong geluid om de mensen aan te sporen de staten te ruimen en naar huis te gaan. Deze klok wordt ook wel de Bierklok genoemd. De kroegen wisten dat ze na het luiden geen bier meer mochten schenken. Verder werd de Ruimstraatklok geluid in tijden van nood, om stadsbranden of invallen aan te kondigen'.

Deze "noodklok" werd de laatste decennia zelden geluid: pas bij de klimaatactie in 2018 werd ze opnieuw gebruikt. Ook heeft het Groninger Klokkenluidersgilde de Ruimstraatklok na aanvang van de Covid-19 crisis een aantal keren geluid met als boodschappen: 'ruim de straten zo veel mogelijk en blijf thuis' en uiteraard ook 'corona krijgt Groningen er niet onder!'

De Ruimstraatklok is de derde klok met deze functie, nadat vorige klokken uit respectievelijk 1425 en 1584 verloren zijn gegaan, en werd in Enkhuizen gegoten in 1764. Ze weegt 900 kg en heeft een diameter van 94 cm.

Kijk voor meer informatie op www.klokkenluidersgilde.nl.

Cultuur
  • Venemama / iStock