Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Podium voor Friese verhalen

Sinds 2012 maakt David Lelieveld voorstellingen in de Friese taal en organiseert hij culturele evenementen.

Verhalen

Wat drijft mensen? Waar liggen hun ware roots? En welke verhalen dragen zij een leven lang met zich mee? Dat zijn vragen die theatermaker David Lelieveld ten diepste intrigeren. Om ze te beantwoorden zoekt de geboren Fries de planken op van elk denkbaar theater in de provincie, maar ook Friezen “in den vreemde”. Grote bühnes en piepkleine dorpshuiszaaltjes. Zodat iedereen kan komen luisteren.

Sinds 2012 maakt David Lelieveld (39) voorstellingen in de Friese taal en organiseert hij culturele evenementen, met in zijn kielzog al even bevlogen scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs die de wereld iets te melden hebben. ‘Omdat cultuur een mooie manier is om een gesprek aan te gaan.’ Dat doet de ploeg dan ook, onder de vlag van Stichting Pier21. Die naam verwijst naar een bijzondere plek waar Europese emigranten voor ’t eerst voet aan Canadese wal zetten: Pier nummer 21 in Halifax. Waarom? Nou, dat is al een verhaal op zich. Dus ga er maar even voor zitten.

Bijna zelf een emigrant
Verhalen van boerenfamilies die, vaak met pijn in hun hart, alles in Friesland achterlieten, om aan de andere kant van de oceaan een beter bestaan op te bouwen. Mannen en vrouwen met verscheurde levens - één voor, één na het vertrek - en een soms alles verterende heimwee naar “huis”. David kent ze. Hij heeft er iets mee, die verhalen van emigranten. Het had maar weinig gescheeld of hij was er zelf een geweest. ‘Ik wilde wel weg, toen ik de kans kreeg om boer te worden, wist ook hoe mooi het elders op de wereld was.’

Meer lezen? Dit verhaal verscheen in Noorderland 2020-8. Dit nummer is nu te koop in onze webshop!

Cultuur
  • Jolanda de Kruyf
  • Lucas Kemper, Pier21