Lifestylemagazine over Noord-Nederland


Bier met een lokaal smaakje


Oprichters Jacob en Gea van der Werk van bierbrouwerij Vrolijcke Joncker stoomden in korte tijd op met een breed assortiment met regionale historie op het etiket.

Vrolijcke Joncker

‘(H)eerlijk bier uit het Westerkwartier’: zo luidt het bondige motto van brouwerij Vrolijcke Joncker. Oprichters Jacob en Gea van der Werk stoomden in korte tijd op met een breed assortiment, van blond tot quadrupel, met regionale historie op het etiket. Ambachtelijk én ambitieus: de productieketen mag van hen wel wat korter. Waarom zouden granen en hop uit het buitenland moeten komen?

Hoe herken je ambachtelijk bier? Heel makkelijk, volgens Jacob van der Werk, in een proeverij pik je dat er blind uit. ‘Het is voller van smaak. Ons bier bijvoorbeeld vullen we niet af met koolzuur, maar we maken gebruik van de natuurlijke hergisting op de fles. Als je zo’n flesje leegschenkt, zit er een laagje op de bodem: restjes gist en moutdeeltjes, die langzaam zakken door de zwaartekracht. En dat proef je.’
In de brouwschuur naast het woonhuis, buiten het dorp Zevenhuizen, moet het op weinige vierkante meters gebeuren. Er staat een bar – ‘Gemaakt van onze oude keuken’ – maar daaraan zitten ze al lang niet meer. Roestvrijstalen ketels, een soort bovenmaatse kookpannen, overheersen de ruimte. Langs de wand staan warmtekasten die de inhoud continu op temperatuur houden. Met een beetje efficiëntie is hier in één keer 300 liter te brouwen, oftewel 1.000 flesjes.
Jacob slaat een denkbeeldige vlieg van zijn jasje: ‘Vergeleken met grote brouwers zijn we natuurlijk dit. Maar op festivals en markten zien we dat mensen graag bij onze stand komen. Het liep heel goed.’ Liep, want de meeste evenementen zijn dit jaar afgelast, een forse tegenvaller. Ondanks de coronacrisis laten Jacob en Gea opgewekt hun assortiment zien, in het gastenverblijf achter de tuinvijver waar de kikkers kwaken. Ook hier volop houten meubels die Jacob zelf heeft getimmerd. Op tafel staan kartonnen verpakkingen die een binding met de regio verraden: de “Baggelsteker”, “Westerkwartbier” en het nieuwe setje “Ot en Sien”.

Meer lezen? Dit verhaal verscheen in Noorderland 2020-6. Deze editie ligt nu in de winkels of je bestelt 'm gemakkelijk online in onze webshop.

Culinair
  • Ankie Lok
  • Tjeerd Visser