Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Korfvlechten, een vergeten ambacht

Rob is korfvlechter en imker bij De Schokkerbij en geeft regelmatig demonstraties korfvlechten op het Werelderfgoed Schokland.

korfvlechten

Korfvlechter en imker Rob Triest beoefent zijn ambacht met eeuwenoude technieken en materialen. De reden? Die is meer dan ooit van deze tijd.Rob strijdt met hart en ziel voor de bijen die de afgelopen jaren drastisch in aantal verminderen. Door zijn kennis van bijen en korfvlechten over te dragen en te verspreiden, hoopt Rob de bijenstand te verbeteren.

Geconcentreerd ontfermt korfvlechter en imker Rob Triest (59) zich over een gevlochten spiraalwerk van roggestro en buntgras. Om hem heen staan ambachtelijk gemaakte manden, schalen en korven, bundels stro en antieke gereedschappen. Met zijn authentieke boerenkleding en karakteristieke, witte baard lijkt Rob zo weggelopen uit een middeleeuws tafereel, ware het niet dat hij een moderne smartwatch om zijn pols draagt. De screensaver vertoont een bijenkorf, dát wel. ‘Handig, als ik aan het imkeren of korfvlechten ben. Dan heb ik mijn handen niet vrij om de telefoon te pakken,’ legt hij lachend uit.

Meer lezen over de korfvlechter? Dit artikel verscheen in Noorderland 2020-2. Je bestelt 't nummer hier.

Magazine
  • Marloes de Moor
  • Max de Krijger