Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het nieuwste nummer ligt nu in de winkels!

We moeten niet vergeten dat er veel leuke dingen te doen zijn waarbij we niet met ons hoofd voor het scherm zitten. Om daar meer aandacht aan te geven, staat dit nieuwe nummer van Noorderland helemaal in het teken van ‘ambacht’.

Het nieuwste nummer ligt nu in de winkels!

‘Hè, doe de telefoon eens weg!’. We betrappen ons er regelmatig op: we leven tegenwoordig niet meer zo in het “nu”; het dagelijks leven speelt zich steeds vaker online af. De krant wordt vervangen door een digitale editie, de dagelijkse boodschappen worden in de webwinkel gedaan en de sudoku’s worden gewoon op de tablet ingevuld. Hoewel digitale middelen handig, snel en gemakkelijk zijn, beperken ze ons soms ook. Want hoe vaak doen we iets zónder scherm? 

Zelf de handen uit de mouwen steken: dat is vaak veel leuker. Geen kant-en-klaar vermaak, maar zelf met passie en volle overgave aan iets werken, waarna je glundert van trots bij het eindresultaat. Zoals een mooie puzzel die na dagen speuren naar de juiste stukjes eindelijk klaar is, een sjaal die je steek voor steek zelf hebt gebreid of een mooi schilderij waarop je jouw favoriete plek – in ’t noorden natuurlijk! – levendig hebt verbeeld. 

We moeten niet vergeten dat er zóveel andere leuke dingen te doen zijn waarbij we niet met ons hoofd voor het scherm zitten. Om daar meer aandacht aan te geven, staat dit nieuwe nummer van Noorderland helemaal in het teken van ‘ambacht’. We gaan terug in de tijd, toen veel processen nog met de hand gingen, en daar kunnen we anno 2020 nog veel van leren. Zo bezochten we korfvlechter Rob Triest die zich met eeuwenoude technieken hard inzet om de bijen te redden, we gaan op pad met schaapherder Marieke van Schuppen die het oude ambacht in een nieuw jasje steekt en nemen een kijkje in het maakmuseum van Joure. En we gaan ook zelf aan de slag! Wie – net als wij – meer met de handen wil doen, moet een bezoekje brengen aan de Stadswerkplaats in Groningen. Ook duiken we de keuken in en bakken zelf onze broodjes. Wij ruiken de geur van vers brood al… 

Benieuwd naar het nieuwe nummer? Je koopt 'm vanaf nu in de winkel of je bestelt het nieuwe nummer gemakkelijk online via deze link.