Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Verrassend recept: hartige kaiserschmarrn met zuurkool

Kaiserschmarrn ken je misschien als dat heerlijke zoete pannenkoekgerecht uit Oostenrijk. Maar wist je dat je het ook hartig kunt maken? We geven deze klassieker een Hollandse twist door er zuurkool en mosterd aan toe te voegen: perfect voor een winterse maaltijd.

Kaiserschmarrn

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 500 gram zuurkool
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram bloem
  • 200 milliliter volle melk
  • 125 milliliter crème fraîche
  • 2 eieren
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • zout en peper naar smaak
  • citroensap (om te ontvetten)

Zo maak je hartige kaiserschmarrn:

  1. Wel de rozijnen 10 minuten in lauwwarm water. Giet ze af en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
  2. Pel en snipper de ui. Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui glazig in ongeveer 3 minuten.
  3. Voeg de zuurkool en tijm toe aan de pan. Breng op smaak met zout en peper en bak het geheel 20 minuten op laag vuur. Bak de rozijnen de laatste 5 minuten mee.
  4. Splits ondertussen de eieren en klop de dooiers luchtig met een snufje zout. Voeg afwisselend een beetje melk en bloem toe en roer goed door tot een glad beslag.
  5. Ontvet een kom en de kloppers van de handmixer met keukenpapier en citroensap. Klop de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig met een spatel door het beslag.
  6. Smelt de roomboter in een grote koekenpan en giet het beslag in de pan. Bak ongeveer 5 minuten, keer de kaiserschmarrn voorzichtig om en bak nog 3 minuten.
  7. Breek de pannenkoek met een spatel in grove stukken en bak nog 3 minuten tot alles mooi goudbruin is.
  8. Doe ondertussen de crème fraîche in een schaal en roer de mosterd er goed doorheen.
  9. Serveer de kaiserschmarrn met de mosterdsaus en het mengsel van ui, zuurkool en rozijnen.
Culinair
  • Max Vandaag
  • Adobe Stock