Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Koekje bij de thee: zo maak je zelf kletskoppen

Of je ze nu serveert bij de thee, koffie of gewoon als tussendoortje: kletskoppen zijn altijd een succes. Noorderland ging aan de slag met dit snelle en gemakkelijke recept uit het nieuwe kookboek Lekker Hollands van Rudolph van Veen. Bakken maar! 

Kletskoppen

Kletskoppen

Kletskoppen zijn dunne, harde koekjes gemaakt van suiker, boter en nootjes. Typerend voor een kletskop zijn de kleine gaatjes die in het koekje ontstaan in de oven omdat het dunne beslag uitvloeit en bubbelt tijdens het bakken. 

Ingrediënten:

  • 25 gram boter
  • 25 gram amandelen
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 25 milliliter water
  • halve theelepel kaneel
  • 50 gram bloem
  • mespunt zout

Zo maak je kletskoppen:

  1. Smelt de boter in een pan op laag vuur. Verwarm de oven voor tot 200 graden.. Hak de amandelen in kleine stukjes.
  2. Meng in een kom de boter, witte basterdsuiker, het water, de kaneel, het zout en de amandelen. Voeg de bloem toe en roer alles door elkaar met een spatel.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep van het beslag kleine hoopjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Houd er rekening mee dat het beslag flink uitdrijft tijdens het bakken. De koekjes worden zeker twee keer zo groot.
  4. Bak de kletskoppen in zo’n. 10 minuten gelijkmatig lichtbruin. Laat de kletskoppen even afkoelen na het bakken zodat ze stevig genoeg zijn om op te pakken. Bewaar ze niet te lang, want door het hoge suikeraandeel zijn ze vers juist heel krokant maar ze worden hierdoor ook relatief snel taai of zacht.
Culinair
  • Lekker Hollands - Rudolph van Veen
  • Lekker Hollands - Rudolph van Veen