Lekkere combi
Zuurkool met ananas is een populaire combinatie omdat het zure van de kool perfect samengaat met het zoete van de ananas. Neem daar pittig gekruid gehakt en een romige aardappelpuree bij en je hebt een heerlijke, winterse maaltijd op tafel.
Ingrediënten:
Voor vier personen
- 250 gram verse ananas
- 500 gram zuurkool
- 175 milliliter slag- of kookroom
- 400 gram rundergehakt
- 25 gram boter
- 1 theelepel kerriepoeder
- 800 gram kruimige aardappels
- 200 milliliter volle melk
- 50 gram blauwe bessen
- 50 gram geraspte jonge kaas
- zout en peper naar smaak
Zo maak je de zuurkoolschotel:
- Schil de ananas en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe de ananas samen met de zuurkool in een pan, giet de room erbij en breng aan de kook. Laat met het deksel op de pan op laag vuur 25 minuten sudderen.
- Bak het rundergehakt in een klontje boter rul en bak het kerriepoeder even mee. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
- Schil de aardappels en kook ze in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en stamp ze tot puree. Verwarm de melk en roer deze door de gestampte aardappels. Breng de puree op smaak met een beetje zout en peper.
- Verwarm de oven voor tot 180 graden. Meng de blauwe bessen door de zuurkool en schep dit in een ingevette ovenvaste schaal. Verdeel het gehakt in het midden over de zuurkool.
- Spuit met een spuitzak met kartelmondje de aardappelpuree over de zuurkool. Je kunt de aardappelpuree eventueel ook gewoon helemaal over de bovenkant uitsmeren. Dat is iets minder decoratief, maar wel lekker praktisch. Bestrooi de bovenkant met geraspte jonge kaas en zet de schotel 20 minuten in de oven.
Culinair
- Lekker Hollands - Rudolph van Veen
- Lekker Hollands - Rudolph van Veen