Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oma's recept uit Friesland: zo maak je een beppetaart

Misschien ken je ‘m nog van oma’s verjaardag: een heerlijk stuk beppetaart. Deze typisch Friese lekkernij ontstond in de Tweede Wereldoorlog, toen veel ingrediënten schaars waren. Dankzij de eenvoudige combinatie van beschuiten, custard en theebiscuits werd het een geliefde traktatie. Wil je zelf zo’n nostalgische taart maken? Hier komt het recept.

Beppetaart

Beppetaart, oorlogstaart of bakketaart

Beppetaart wordt ook wel oorlogstaart genoemd, omdat hij werd gemaakt met ingrediënten die tijdens de oorlog nog wél verkrijgbaar waren. De bodem bestaat uit beschuiten – die in Friesland ook wel "bakken" worden genoemd, vandaar de naam bakketaart – met daarop een laag romige custard, theebiscuits en een laagje jam. Simpel, maar verrassend lekker!

Ingrediënten:

  • 1 liter volle melk
  • 65 gram kristalsuiker
  • 65 gram custardpoeder
  • 8-10 theebiscuits
  • 1 rol beschuiten
  • 1 pot jam naar keuze (bijvoorbeeld aardbeienjam)
  • optioneel: 2 handjes fruit, bijvoorbeeld aardbeien of frambozen
  • optioneel: slagroom

Tip: Wil je variëren? Vervang de aardbeienjam eens door bramen-, abrikozen- of vijgenjam en garneer de taart met bijpassend vers fruit.

Zo maak je een beppetaart:

  1. Vet een springvorm in, bedek de bodem met beschuiten en vul ook de hoekjes op. Let op: je gebruikt geen hele rol beschuiten, want je brengt maar één laag aan.
  2. Breng de melk aan de kook in een steelpan. Besprenkel de beschuitbodem met wat warme melk om de beschuiten wat zachter te maken.
  3. Meng de suiker met het custardpoeder in een kom. Voeg een flinke scheut hete melk toe en roer stevig door met een garde, totdat er geen klontjes meer in zitten.
  4. Voeg het custardmengsel toe aan de pan met melk, roer goed door en laat het geheel nog ongeveer drie minuten zachtjes doorkoken. Blijf steeds roeren zodat de custard mooi egaal blijft.
  5. Verdeel de helft van de custard over de beschuitbodem. Leg vervolgens een laag theebiscuits op de custard en schenk daarna de rest van de custard eroverheen.
  6. Verwarm de jam in een pan, zodat deze vloeibaarder wordt en makkelijker te verdelen is. Strijk de jam uit over de taart en zet de springvorm minimaal een nacht in de koelkast om op te stijven.
  7. Serveer de taart zoals hij is, of maak hem net wat luxer met slagroom en vers fruit.
Culinair
  • Landleven, Moeders en Dochters
  • Adobe Stock