Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Niet Frans maar Fries: uiensoep met jenever en nagelkaas

Geen Franse uiensoep, maar Fryske sipelsop! Deze soep is een echte klassieker uit Friesland. Je maakt 'm met veel sipels – uien op z'n Fries – droge worst, Friese nagelkaas en een scheut jenever. 

Uiensoep

Ingrediënten:

  • 1 kilo uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 25 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 150 gram droge worst (bijvoorbeeld van Weidenaar)
  • 50 milliliter jenever (of berenburg)
  • stokbrood
  • paar plakken Friese nagelkaas
  • nootmuskaat naar smaak
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je de uiensoep:

  1. Pel de uien, halveer ze en snijd ze vervolgens in halve ringen. Snijd de knoflook in dunne plakjes.
  2. Verhit de boter in een grote soeppan. Fruit hierin de uien en knoflook tot ze zacht zijn en beginnen te karamelliseren.
  3. Voeg beetje bij beetje de bloem en bouillon toe en breng de soep al roerend aan de kook.
  4. Laat de soep vervolgens op laag vuur nog 15 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Voeg tot slot de jenever toe en breng de soep op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  6. Snijd de droge worst in dunne plakjes en verwarm deze op het laatste moment mee in de soep.
  7. Snijd ondertussen het stokbroodje in plakken, besmeer ze met boter en beleg met de kaas.
  8. Leg de belegde stokbroodjes op een bakplaat en verwarm ze in de oven tot de kaas gesmolten is.
  9. Serveer de soep in kommen met een stuk stokbrood met gesmolten kaas erop.
Culinair
  • Unsplash