Ingrediënten:
- 1 kilo uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter groentebouillon
- 25 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 150 gram droge worst (bijvoorbeeld van Weidenaar)
- 50 milliliter jenever (of berenburg)
- stokbrood
- paar plakken Friese nagelkaas
- nootmuskaat naar smaak
- peper en zout naar smaak
Zo maak je de uiensoep:
- Pel de uien, halveer ze en snijd ze vervolgens in halve ringen. Snijd de knoflook in dunne plakjes.
- Verhit de boter in een grote soeppan. Fruit hierin de uien en knoflook tot ze zacht zijn en beginnen te karamelliseren.
- Voeg beetje bij beetje de bloem en bouillon toe en breng de soep al roerend aan de kook.
- Laat de soep vervolgens op laag vuur nog 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg tot slot de jenever toe en breng de soep op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Snijd de droge worst in dunne plakjes en verwarm deze op het laatste moment mee in de soep.
- Snijd ondertussen het stokbroodje in plakken, besmeer ze met boter en beleg met de kaas.
- Leg de belegde stokbroodjes op een bakplaat en verwarm ze in de oven tot de kaas gesmolten is.
- Serveer de soep in kommen met een stuk stokbrood met gesmolten kaas erop.
Culinair
- Unsplash