Overwinteren in Nederland
Vogels die overwinteren in Nederland eten onder andere slakken, insecten, wormen, zaden en bessen. Het is echter niet altijd eenvoudig voor vogels om in de koude maanden genoeg voedsel te vinden, terwijl ze dit juist zo hard nodig hebben. Tijdens koude winternachten hebben ze namelijk veel energie nodig om zich warm te houden – en dus hebben ze extra voedsel nodig. We leggen je uit hoe je ze een handje helpt.
Weet wat je geeft
Vogels mag je het gehele jaar bijvoeren, maar het hangt van het seizoen af waar vogels behoefte aan hebben. Zo hebben vogels in het voorjaar en in de zomer eiwitrijk voedsel nodig, terwijl ze in de winter juist vitamines en vetten kunnen gebruiken. Denk daarbij aan pinda's, vetbollen, bessen en noten. Ook met krenten, havermout, zadenmixen en fruit maak je ze blij.
Wat vogels vooral niet mogen eten zijn gezouten producten, melk en peulvruchten. Ook is het niet goed om vloeibare margarine of olie te geven, omdat dit een laxerend effect heeft bij vogels en slecht is voor hun veren wanneer deze in aanraking komen met de olie.
Voer op de juiste tijd en plek
Vogels hebben vooral behoefte aan eten in de ochtend en in de namiddag, zodat ze goed de dag en nacht doorkomen. Je kunt het voeren daar dus het beste op afstemmen. Let erop dat je niet te veel voert, zodat er geen voer blijft liggen dat muizen of ratten aantrekt.
Daarnaast is het goed om op verschillende plekken en manieren voer aan te bieden. De ene vogel eet het liefst van de grond, de andere pikt graag onder de heg, en weer een ander zoekt juist een voedselbron die wat hoger zit, zoals een opgehangen vetbol. Strooi wat voer op de grond, bij de heg en zet wat op een tafel of hang het op. Wanneer er specifieke vogelsoorten vaak in je tuin – of op het balkon – komen, kun je opzoeken op welke manier zij het liefst eten en welk voedsel ze graag hebben.
Zo maak je vetbollen:
- Gebruik ongezouten en ongebruikt frituurvet en een zadenmix voor vogels. De verhouding van deze ingrediënten is ongeveer één op één, maar je hoeft dit niet nauwkeurig te meten.
- Smelt het frituurvet in een pan tot het warm is, maar niet heet. Roer er de zadenmix doorheen en voeg eventueel rozijnen toe.
- Giet het vet in een vorm – dat kan van alles zijn, zoals een kom of de onderkant van een melkpak. Een kom kan wat lastig loskomen van het vet wanneer het is opgedroogd, terwijl je een melkpak gemakkelijk los kunt knippen. Je kunt ook een halve kokosnoot gebruiken: hier hoef je het vet niet uit te halen, want je kunt de kokosnoot zo ophangen. Gebruik liever geen netje voor je vetbollen; hier kunnen vogels in verstrikt raken.
- Steek een paperclip in het vet terwijl het nog vloeibaar is. Zorg dat de paperclip niet helemaal in het vet zakt door er bijvoorbeeld een lange satéprikker doorheen te steken.
- Wanneer het vet volledig is afgekoeld, kun je de vetbol uit de vorm halen. Hang de vetbol op aan de paperclip.
- Ouders van Nature
- Adobe Stock