Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Recept: winterse linzensoep met boerenkool

Januari = perfect weer voor een warme kom soep! Janine de Roode verzamelde haar favoriete soeprecepten in Soep-er, een kookboek vol soepen van over de hele wereld, passend bij elk seizoen. Noorderland dook de keuken in en probeerde haar heerlijke recept voor winterse linzensoep met boerenkool en yoghurt uit.

Linzensoep

Kruidige soep

Dit is een heerlijk kruidige, volle soep met een goede bite van boerenkool. Tip: gebruik voor dit recept kokosyoghurt, want dat geeft net dat frisse zetje dat deze soep nodig heeft.

Ingrediënten:

Voor de soep

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 gele uien (gesnipperd)
  • 1 grote winterwortel (in kleine blokjes gesneden)
  • 2 stengels bleekselderij (in dunne boogjes)
  • 140 gram tomatenpuree
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepels cayennepeper
  • 1 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 600 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 3 blikken linzen van 400 gram
  • 300 gram boerenkool
  • zeezout en zwarte peper naar smaak

Als topping

  • 6 eetlepels kokosyoghurt
  • 1 eetlepels zonnebloempitjes
  • scheutje extra vergine olijfolie
  • zwarte peper

Zo maak je de linzensoep:

  1. Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de knoflook en ui aan. Voeg de winterwortel en bleekselderij toe, zet het vuur laag en stoof met het deksel op de pan 15 minuten tot alles mooi zacht en glazig is.
  2. Voeg de tomatenpuree toe samen met de komijn, koriander, cayennepeper, gember, basterdsuiker, balsamicoazijn en naar smaak zeezout en zwarte peper en bak 5 minuten aan. Laat de linzen uitlekken en voeg de groentebouillon, linzen en boerenkool toe aan de pan. Breng aan de kook en laat 30 minuten langzaam stoven.
  3. Zet een staafmixer in de soep, puls een aantal keer zodat de soep iets meer bindt en breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  4. Schenk de soep in kommen. Voeg vervolgens per kom een eetlepel kokosyoghurt, zonnebloempitjes, een scheutje extra vierge olijfolie en versgemalen zwarte peper toe.
Culinair
  • Janine de Roode - Soep-er
  • Daisy Ranoe, Janine de Roode - Soep-er