Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker recept: ovenschotel met gehakt en zoete aardappelpuree

Soms wil je gewoon een makkelijke maaltijd op tafel zetten die iedereen lekker vindt. Deze ovenschotel met gehakt en zoete aardappelpuree is snel gemaakt, heerlijk voedzaam, en ziet er ook nog eens prachtig uit. Probeer het zelf!

Ovenschotel

Ingrediënten:

  • 600 gram zoete aardappel
  • 400 gram rundergehakt
  • 200 gram winterpenen
  • 200 gram kruimige aardappels
  • 150 milliliter kokend water
  • 75 gram pecannoten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 prei
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
  • ½ groentebouillonblokje
  • handje verse peterselie
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je een ovenschotel met gehakt en zoete aardappelpuree:

  1. Pel en snipper de ui en snijd de prei in ringen. Hak de knoflook en de peterselie fijn.
  2. Verwarm de olie in een pan en bak de ui en prei in ongeveer 5 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak deze nog 1 minuut mee. Doe vervolgens het gehakt en de peterselie in de pan, breng op smaak met peper en zout en bak het gehakt rul in circa 5 minuten.
  3. Verkruimel het bouillonblokje over het gehaktmengsel, voeg de tomatenpuree toe, en roer goed door. Giet het kokend water erbij, breng aan de kook en laat het geheel op laag vuur 15 minuten pruttelen tot de saus indikt.
  4. Schil ondertussen de zoete aardappels, kruimige aardappels, en winterpenen. Snijd ze in grove stukken en kook ze in gezouten water in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af en stamp tot een zachte puree samen met de crème fraîche. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in en verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Schep de puree gelijkmatig over de vulling. Hak de pecannoten fijn en strooi deze over de puree.
  6. Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven tot de bovenkant licht krokant is.
Culinair
  • Miljuschka
  • Adobe Stock