Ingrediënten:
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram witte basterdsuiker
- 30 gram zachte roomboter
- halve eetlepel gemalen anijszaadjes
- 50 milliliter volle melk
- 200 gram poedersuiker
- 1 ei
- snuf zout
Zo maak je Friese suikerlatten:
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Stamp de anijszaadjes fijn met een vijzel en meng met het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de roomboter, de helft van de melk en het zout.
- Kluts het ei los en voeg aan het mengsel toe. Kneed het met de hand tot een kruimelig deel en voeg vervolgens in delen de rest van de melk toe en kneed het mengsel tot een samenhangende bal.
- Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Snijd vervolgens het deeg in twee gelijke delen en rol uit tot een lange reep van ongeveer 12 cm breed en 30 cm lang. Maak de zijkanten mooi recht en de uiteindes rond.
- Leg de suikerlatten op de met bakpapier beklede bakplaat en bak de koek in ongeveer 20 minuten lichtbruin. Laat afkoelen.
- Meng de poedersuiker met wat water tot er een dik glanzend glazuur ontstaat en bestrijk hiermee de afgekoelde koek en laat het glazuur uitharden voordat je de koekjes serveert.
Culinair
- Hester Oppedijk van Veen - PrinsesHeerlijk Foodstyling
- José van Riele