Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker oud-Hollands recept: rodekool met appeltjes

Nu de avonden steeds kouder worden, is er niets lekkerder dan een warme maaltijd. Met dit recept maak je in een handomdraai een lekkere rodekool met appeltjes. Je brengt het op smaak met kruidnagel, terwijl de appels en suiker een zoete smaak aan het gerecht geven. Serveer het bijvoorbeeld met hachee, en je hebt een heerlijk oud-Hollands gerecht op tafel staan.

Rodekool

Ingrediënten:

  • 4 Jonagold-appels
  • 1 witte ui
  • 1200 gram rodekool (ongeveer 1 stuk)
  • 400 milliliter water
  • 7 stukjes kruidnagel
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 1 theelepel zout

Zo maak je rodekool met appeltjes:

  1. Snijd de kool in vier stukken en verwijder de harde kern, stronk en buitenste bladeren. Snijd de stukken vervolgens in lange, smalle reepjes. Pel daarna de ui, snijd 'm doormidden en prik de kruidnagels erin.
  2. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes.
  3. Neem een pan en doe hier het water, zout, de kool en de ui in. Breng het aan de kook en laat het vervolgens op zacht vuur nog 25 minuten garen. Schep na 10 minuten ook de stukjes appel door het mengsel en laat deze meestoven.
  4. Haal de ui met de kruidnagels uit de pan en breng de rest van het mengsel op smaak met de suiker en eventueel nog wat zout en peper.
  5. Serveer de rodekool bijvoorbeeld met een lekkere hachee. Heb je nog wat over? Dan kun je de rodekool nog een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Culinair
  • Albert Heijn
  • Adobe Stock