Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Een heerlijke verwennerij: appeltaart met speculaas

Speculaas en appeltaart: dat is natuurlijk een heerlijke combinatie in de herfst- en wintermaanden. Deze taart is lekker als traktatie op regenachtige en koude dagen waarbij je het liefst binnen bij de kachel blijft, en doet het natuurlijk ook erg goed als lekkernij in de sinterklaasperiode. Zo maak je 'm! 

Appeltaart

Heerlijke combinatie

Breng de smaken van de herfst samen met deze twist op een klassieker: appeltaart met speculaas! De koek- en speculaaskruiden en kaneel in dit recept geven de appeltaart een kruidige smaak, terwijl de appels juist voor een fris en lichtzuur effect zorgen. Perfect dus bij een kopje thee of koffie!

Ingrediënten:

  • rasp van 1 citroen
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 kilo friszure appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel custard
  • 1 eidooier
  • 250 gram speculaas
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • snufje zout

Zo maak je appeltaart met speculaas:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een taartvorm in met boter.
  2. Verkruimel de boter in een beslagkom en meng deze vervolgens met de suiker, citroenrasp en een snufje zout tot een gladde massa.
  3. Voeg één eetlepel water toe aan het beslag en roer tot het water volledig is opgenomen. Wrijf vervolgens het zelfrijzend bakmeel en de koek- en speculaaskruiden door het beslag. Kneed nog 1 eetlepel water door het deeg zodra alles is gemengd en laat het deeg dan een halfuur rusten op een koele plek.
  4. Schil ondertussen de appels en snijd ze in blokjes. Schep de appelblokjes om met de kaneel en de custard.
  5. Kneed het deeg soepel en leg 2/3 van het deeg op een schoon werkblad. Rol dit deel uit tot een dunne lap en leg deze in de taartvorm. Druk het deeg goed aan langs de bodem en de randen van de springvorm.
  6. Verkruimel de speculaasjes (er mogen nog grovere stukken tussen zitten) en verdeel de koekkruimels over de springvorm. Strooi hier vervolgens een klein beetje custard overheen. Vul de rest van de springvorm met de appelblokjes.
  7. Rol het overgebleven deeg uit en snijd hier dunne stroken van. Leg de stroken in een ruitpatroon boven op de taart. Bestrijk het deeg aan de bovenkant met de eidooier en bestrooi de taart met wat suiker.
  8. Bak de taart 50 minuten in de voorverwarmde oven. Verhoog dan de temperatuur naar 220°C en bak nog eens 10 minuten. De bovenkant moet dan goudbruin en knapperig zijn.
  9. Laat de taart even afkoelen in de springvorm. Serveren maar!
Culinair
  • Kookfans
  • Adobe Stock