Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je gemakkelijk zelf gevulde speculaas

Gevulde speculaas is een echte klassieker in de sinterklaasperiode en ligt kant-en-klaar in vrijwel elke supermarkt. Maar laten we eerlijk zijn: niets is zo lekker (en leuk!) als het zelf maken. Van het kneden van het speculaasdeeg tot het maken van amandelspijs: met dit recept maak je gemakkelijk zelf gevulde speculaas. 

Gevulde speculaas

Het hele jaar feest

Van kruidnoten met Sinterklaas tot oliebollen tijdens de jaarwisseling: iedere feestdag heeft zijn eigen culinaire tradities. De bekende tv-kok Rudolph van Veen beschreef ze in zijn kookboek Het hele jaar feest. Wij doken de keuken in met zijn feestelijke recept voor gevulde speculaas.

Ingrediënten:

Voor het deeg

  • 125 gram boter
  • 150 gram lichte basterdsuiker
  • mespunt zout
  • 25 milliliter karnemelk
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 3 gram baking soda (of 9 gram bakpoeder)
  • 250 gram bloem

Voor de amandelspijs

  • 125 gram amandelen
  • 125 gram suiker
  • rasp van ¼ citroen
  • 1 eiwit (losgeroerd)

Ter decoratie

  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel melk
  • circa 20 blanke amandelen

Zo maak je gevulde speculaas:

  1. Meng de boter met de suiker en het zout in een mixer en laat dit draaien tot het zacht en romig is. Voeg beetje bij beetje de karnemelk toe.
  2. Meng in een kom de speculaaskruiden en baking soda door de bloem en zeef dit samen boven de mixer. Meng alles kort door.
  3. Druk het deeg een beetje plat, wikkel het in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Maal de amandelen fijn in een keukenmachine. Laat ze niet te lang draaien, anders komt de olie uit de amandelen vrij. Doe de suiker en citroenrasp erbij en laat de keukenmachine nog even draaien. Voeg beetje bij beetje het eiwit toe terwijl de keukenmachine draait. De spijs is klaar als hij samenklontert.
  5. Bestrijk een ovenschaal met boter en leg er een velletje bakpapier in.
  6. Strooi wat bloem op het aanrecht en verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg uit tot ongeveer de grootte van de ovenschaal en leg één stuk op de bodem. Druk het deeg met de hand aan zodat de hele bodem bedekt is.
  7. Vorm de spijs tot een rechthoekige plak en leg die op de deegbodem. Bedek de spijs met het tweede stuk deeg en druk dat weer goed aan.
  8. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  9. Klop de eidooier los met de melk. Bestrijk het deeg licht met dit eimengsel en verdeel de amandelen erover; druk ze heel licht aan. Laat even drogen en bestrijk ze dan een tweede keer met het eimengsel.
  10. Bak de speculaas 35-40 minuten in de oven. Laat de speculaas volledig afkoelen voordat je het in stukjes snijdt.
Culinair
  • Rudolph's Kitchen - Het hele jaar feest, Kosmos Uitgevers
  • Mitchell van Voorbergen