Hachee
Hachee is een oer-Hollands stoofgerecht dat doet denken aan lange, koude dagen waarop het vlees urenlang op het fornuis staat te pruttelen. Dit ouderwetse gerecht – gemaakt van rundvlees, uien en bouillon – kent zijn oorsprong in de middeleeuwen, toen men taai vlees lekker mals maakte door het urenlang te laten sudderen. Geserveerd met gekookte aardappelen, patat of rode kool, blijft het voor velen een lekker gerecht voor in de herfst- en wintermaanden. Zo maak je dit gerecht gemakkelijk zelf.
Dit heb je nodig:
- 5 uien
- 50 gram boter
- 600 gram hacheevlees
- 2 eetlepels bloem
- 1 runderbouillonblokje met 1/2 liter heet water
- 2 eetlepels azijn
- 1 theelepel suiker
- 2 laurierblaadjes
- 4 stukjes kruidnagel
- zout en peper naar smaak
Zo maak je de hachee:
- Snijd de ui in stukken en smelt de boter in een braadpan. Braad het vlees onder constant roeren aan.
- Voeg na 2 minuten de gesneden ui toe. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper naar smaak.
- Bestuif het mengsel met wat bloem en roer dat vervolgens goed erdoorheen.
- Verkruimel vervolgens het bouillonblokje boven het vlees en voeg daarna een halve liter heet water toe. Het vlees moet nét onder het water komen te staan.
- Voeg dan de suiker, azijn, laurierblaadjes en kruidnagels toe en breng het langzaam aan de kook.
- Doe de deksel schuin op de pan en laat het geheel zo'n drie uur lang sudderen op laag vuur.
- Serveer de kruidige hachee bijvoorbeeld met groenten, rijst, patat, gekookte of gebakken aardappelen. Geniet ervan!
Culinair
- Kookfans
- Holly Spangler / Unsplash