Ingrediënten:
- 750 gram knolselderij
- 500 gram gedroogde spliterwten
- 200 gram wortelen
- 150 gram vastkokende aardappelen
- 20 gram verse selderij
- 2.5 liter water
- 3 groentebouillonblokjes
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 3 gedroogde laurierbladeren
- 2 takjes tijm
- 2 speklappen
- 2 witte uien
- 1 prei
- 1 rookworst
- peper en zout naar smaak
Zo maak je snert uit de oven:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de knolselderij, wortels en aardappelen en snijd ze in stukken van ongeveer 2 centimeter. Halveer de prei en snijd deze in ringen. Pel en snipper de uien.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier de gesneden groenten overheen. Leg de speklapjes ertussen, besprenkel het geheel met zonnebloemolie en voeg peper en zout naar smaak toe. Zet de bakplaat net boven het midden van de oven en rooster de groenten en speklapjes circa 1 uur. Schep halverwege om.
- Breng 2 liter water aan de kook. Doe dit samen met de spliterwten in een braadpan en voeg de laurierbladeren, bouillonblokjes en takjes tijm toe.
- Snijd de selderij fijn. Voeg de takjes toe aan de bouillon, maar houd de blaadjes apart.
- Dek de braadpan met bouillon af en zet hem net onder de bakplaat met groenten in de oven. Laat de spliterwten circa 45 minuten garen in de oven. Controleer of de erwten gaar zijn voordat je de pan uit de oven haalt; zo niet, laat ze nog 10 minuten langer koken.
- Verwijder de takjes tijm en de laurierbladeren uit de bouillon. Voeg de ovengroenten toe aan de pan en pureer het geheel tot een grove puree. Voeg de resterende 500 milliliter water toe om de soep iets dunner te maken.
- Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze toe aan de soep. Zet de pan nog een paar minuten op het vuur om de rookworst mee te verwarmen. Snijd ondertussen de speklapjes in stukjes en voeg ook deze toe aan de soep. Breng op smaak met peper en zout.
- Garneer de erwtensoep met de selderijblaadjes.
Culinair
- Albert Heijn
- Adobe Stock