Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De herfst is begonnen: dit zijn de mooiste herfstwandelingen

De herfst is officieel begonnen. Dat betekent: frisse wind door je haren, roze blosjes op de wangen, prachtig gekleurde herfstbladeren en ideale temperaturen om een eindje te gaan wandelen. De redactie van Noorderland zette drie prachtige herfstwandelingen in Groningen, Drenthe en Friesland voor je op een rij. Trek de wandelschoenen maar aan! 

Herfstwandelingen

Rondje Bedum

Deze route van 18 kilometer begint en eindigt in Bedum, een oud Gronings dorpje dat vroeger een bekend bedevaartsoord in Noord-Nederland was. De Walfriduskerk stamt al uit de 11e eeuw en behoort daarmee tot de oudste kerken van Groningen. Een leuk weetje over deze kerk: de toren staat wel 4,2 graden uit het lood. Dat is nog meer dan de bekende Toren van Pisa, die 3,19 graden uit het lood staat.

De rest van de route brengt je langs typisch Gronings landschap, met Oldambtster boerderijen, weidse velden en kleine dorpjes. Voor de volledige routebeschrijving kun je terecht op de website van Ontdek Noord-Groningen.

De Walfriduskerk in Bedum. Foto: Adobe Stock

Tijdreisroute Leewal

Wat is er nou mooier dan een herfstwandeling door het bos? Je ziet de natuur om je heen veranderen, met de vele oranje, bruine en gele kleuren en de vallende bladeren. De Tijdreisroute Leewal is een bewegwijzerde route van 7,5 kilometer door de Drentse bossen, maar ook langs heidevelden en stuifzandgebieden tussen Exloo en Odoorn. Je maakt een tijdreis van 470.000 jaar, over een onverharde route langs hunebedden en akkers. De route kent twee startpunten: de parkeerplaats bij het Zwembad Leewal of de parkeerplaats bij Fletcherhotel De Hunzebergen - beide in Exloo. De route wordt vanaf daar aangegeven met een mammoet-silhouet.

De Slotplaats. Foto: Adobe Stock

Boswandeling de Slotplaats

De Slotplaats is een prachtig landgoed in Friesland met een grote variatie aan planten en dieren, waar je heerlijk kunt wandelen door de bossen en onderweg de vreemdste dingen tegenkomt. Neem bijvoorbeeld een zuil met een leeuwenkop, die in de volksmond ook wel de "poppestien" wordt genoemd: de plek waar baby’s vandaan komen. Je vindt er daarnaast eeuwenoude pingoruïnes, een sterrenschans en prachtige, oude boslanen". De route is zo'n 6 kilometer lang en eindigt bij restaurant De Slotplaats, waar je rustig op adem kunt komen en kunt genieten van een lekkernij uit de streek. Op de website van Natuurmonumenten kun je de volledige route vinden.

Routes
  • Ontdek Noord-Groningen, Drenthe, Natuurmonumenten
  • Hoofdfoto: Adobe Stock