Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Mogelijk oudste poffertjesrecept gevonden bij de Menkemaborg

Een bijzondere, historische vondst!

Tekst en fotografie: De Menkemaborg 

De Menkemaborg in het Groningse dorp Uithuizen heeft mogelijk het oudste Nederlandse recept voor poffertjes in handen. Het recept heet officieel "bolle buikjes" en is onlangs gevonden in een 18de eeuws kookboek dat geschreven is in de keuken van de borg. Die werd destijds bewoond door de adellijke familie Alberda. 

Bolle buikjes

Historicus Martin Hillenga, die in opdracht van Stichting Museum Menkemaborg nu een publieksboek over de Menkemaborg schrijft, vertelt over de bijzondere vondst: 'Doorgaans wordt aangenomen dat de oudste bereidingswijze voor poffertjes beschreven staat in het kookboek De volmaakte Hollandsche keuken-meid uit 1746. Qua ouderdom wedijvert dat recept dus nu met het kookboek van de Menkemaborg.' Of de poffertjes lekkerder zijn is natuurlijk een subjectieve kwestie, maar de Uithuizer benaming is beslist mooier: "bolle buikjes".

Het recept is in 18de eeuws Nederlands geschreven en de hoeveelheden van enkele ingrediënten, de rijstijd, de wijze van bakken en de grootte van de buikjes staan niet omschreven. Het is dus best een klusje om dit eeuwenoude poffertjesrecept te volgen, maar bijzonder is-ie zeker!

Een kijkje in de keuken van de Menkemaborg

Over de Menkemaborg

De Menkemaborg werd in de 14de eeuw in Uithuizen gebouwd en heeft door de eeuwen heen heel wat adellijke families – zoals de familie Alberda – een royaal onderdak geboden. Het borggebouw onderging in 1700 nog een drastische verbouwing, maar is daarna nauwelijks meer veranderd en geeft dus nog een goed beeld van het vroegere Groningse leven.