Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Beleef het verleden tijdens Middeleeuws Ter Apel

Ieder jaar strijkt Middeleeuws Ter Apel neer rondom het voormalige Kruisherenklooster in het Groningse dorp. Op deze historische plek, omgeven door de eeuwenoude Ter Apelerbossen, beleven bezoekers voor een dag het verleden. Een leuke markt, een kampterrein en een slagveld vormen samen het evenemententerrein dat elke zomer weer veel bezoekers trekt.

Middeleeuws Ter Apel

Middeleeuws Ter Apel

Tijdens Middeleeuws Ter Apel waan je je voor een dag op een middeleeuwse jaarmarkt. Stap terug in het jaar 1465, waar ambachtslieden, muzikanten en marktkooplui je vermaken. Ook reizigers en soldaten hebben hun kampementen opgeslagen rond het klooster van Ter Apel, dus je ziet allerlei middeleeuwse figuren voorbijkomen. De kleding die er gedragen wordt is gemaakt aan de hand van vondsten en afbeeldingen uit de middeleeuwen: echt authentiek dus. Er wordt gehandeld, feestgevierd, en soms ook gevochten. Laat je verwonderen door oude ambachten, bezoek demonstraties, en scoor wat leuks op de markt. Dat belooft middeleeuws genieten!

Het klooster

Middeleeuws Ter Apel brengt de originele reuring rondom het klooster weer tot leven, want daar was vroeger veel meer te vinden dan alleen een kloostergebouw. Ter Apel kende een fors poortgebouw, eigen watermolens, een perkamenthuis, een bak- en brouwhuis (op de plek waar nu Hotel Boschhuis staat) en een gastenverblijf. In de loop der tijd is veel verloren gegaan van het kloostercomplex, als gevolg van stormen, branden en sloop. Het convent, het originele kloostergebouw, bleef behouden en behoort tot de Unesco Top 100 van onroerende objecten in Nederland. In het gebouw vind je nu het museum voor Klooster- en Kerkgeschiedenis & Religieuze Kunsten en twee galerieën voor hedendaagse kunst.

Praktische informatie

Op de website van Middeleeuws Ter Apel vind je alvast meer informatie over het evenement en het programma. Het vindt plaats op zaterdag 7 en zondag 8 september bij het voormalige klooster van Ter Apel. Kinderen tot 12 jaar krijgen gratis toegang, jeugd tot 18 jaar betaalt €8 en entree voor een volwassene bedraagt €15.

Uittips
  • Jolanda de Kruyf
  • Marketing Groningen - Niels Knelis Meijer