Lifestylemagazine over Noord-Nederland

1 en 2 september: Middeleeuws Ter Apel

Wil je met eigen ogen zien hoe in 1465 werd geleefd? Kom 1 en 2 september naar Middeleeuws Ter Apel en waan je twee dagen in het leven van ridders, troubadours, edellieden, monniken en boeren.

Tekst en foto: Promotie Westerwolde

Welkom in 1465! Welkom in de middeleeuwen van Ter Apel! Waan je twee dagen in het leven van ridders, troubadours, edellieden, monniken en boeren. Geniet van vrolijke muziek, lekker eten én de natuur. Een betere manier om kennis te maken met de middeleeuwen bestaat niet. Wil je met eigen ogen zien hoe in 1465 werd geleefd? Kom 1 en 2 september naar Middeleeuws Ter Apel.

Vluchten naar de middeleeuwen

De middeleeuwen waren harde, ruwe tijden. Toch hadden de middeleeuwen iets waar wij in deze drukke tijden soms naar verlangen: een leven dichtbij de natuur en meer tijd voor het gezin. De mensen hadden een veel kleinere ecologische voetafdruk en maakten gebruik van lokale, natuurlijke producten voor hun voedsel, kleding én voor het bouwen van hun huis. Die Middeleeuwers waren hun tijd ver vooruit!

Stel je eens voor…

Kinderen spelen buiten tikkertje, rennen over de hei en bouwen hutten in het bos. Het eten komt rechtstreeks uit de natuur. Verse groenten, kruiden en een stukje vis of wild. Er is tijd voor elkaar en voor de wereld om ons heen. De hele dag buiten zijn en genieten van de rust. Even weer back to basic

Re-enactors

Mensen die regelmatig terug in de tijd stappen om zo accuraat mogelijk de middeleeuwen uit te beelden, worden ook wel re-enactors genoemd. Ze stappen een paar dagen uit de snelle consumptiemaatschappij om zich juist te kunnen onthaasten. Geen telefoon. Geen moderne keukenapparaten. Alleen datgene wat je van de natuur krijgt. Leven in een tent, slapen op een middeleeuws bed en koken op open vuur. Na een paar dagen voel je je als herboren. Aanschouw het tijdens Middeleeuws Ter Apel!

Buiten koken

Koken in gietijzeren potten op een open vuur midden in de natuur. Zelf hout sprokkelen. Eten wat de natuur te bieden heeft, zoals verse kruiden, vergeten groenten én wild. De ‘echte’ smaak proeven en geuren ruiken. Dat is pas echt buiten koken!

Vuurtje?

In de middeleeuwen kon men als geen ander een vuurtje maken. Toen was er nog geen lucifer of aansteker. Met een aanmaakblokje en takjes had men in een mum van tijd vuur. 

Kijk voor meer informatie over het evenement op: middeleeuwsterapel.nl