Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Weer terug in Drenthe: Festival Veenhuizen

Livemuziek tussen de koeien, bij het museum of in de gevangenis. 

Festival Veenhuizen

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus kunnen muziekliefhebbers zich laten verwonderen door muziek en verhalen tijdens Festival Veenhuizen. Dit zomerfestival vol livemuziek bevat een mix van klassiek, jazz, folk en meer en vindt plaats op bijzondere locaties in het Drentse Veenhuizen. Luister bijvoorbeeld naar zang in de Koepelkerk, een concert in de gevangenis of een cello-optreden tussen de koeien.

Openingsdag

Het festival opent op vrijdag 16 augustus bij Coco Maria, een ontmoetingsplaats in het historische koetshuis van Veenhuizen. De groepen Clean Pete en Dudok Quartet zoeken de grenzen van klassieke muziek op en rekken ze op in de Klassieke Revue. Zo klinkt het bekende ‘Duo des fleurs’ ineens in het Nederlands en lopen moderne nummers over in klassiekers. Verwacht een beat onder het Zwanenmeer, of ‘Papageno’ van Mozart op z’n jazz. Deze revue is een ‘Ode an die Freude’ die klassieke muziek nog altijd geeft, ook in dit tijdperk.

Muziek tussen de koeien

Op zaterdag 17 augustus zijn er op diverse locaties in Veenhuizen concerten te ontdekken. ’s Ochtends trap je je festivaldag af met ‘Koffie met Fuse’ op het terras van Koffielust, waarna je al wandelend of fietsend het historische en groene festivaldecor verkent, onderweg naar het volgende concert.

Luister in de Koepelkerk naar zang van Isabel Pronk of muziek van klarinettiste Gerbrich Meijer. In de tuin van Klein Soestdijk speelt onder andere theatermaker Steef de Jong in z'n eentje in een kartonnen pop-up decor de allereerste operette ooit gemaakt: Orphée aux Enfers van Offenbach. In voormalig gevangenis De Rode Pannen wordt in samenwerking met het Gevangenismuseum een muzikale rondleiding georganiseerd met klarinettiste Femke van den Bergh.

Nieuw dit jaar is een concert tussen de koeien. Op een boerderij aan de Eikenlaan heet de boer je welkom voor een uniek en persoonlijk concert van topcelliste Geneviève Verhage en violist Jeffrey Bruinsma. Het optreden vindt plaats in het weiland, in het gezelschap van de lokale dieren.

Concert in Penitentiaire Inrichting Esserheem

Danny Kegel speelt op een wel heel verrassende locatie: de gevangenis Esserheem. Kegel is jazzmuzikant, drummer, pianist en gitarist. Zelf zat hij tien jaar vast in een Peruaanse gevangenis voor het meesmokkelen van drugs. Hij legde zijn belevenissen vast in een boek en een theatershow vol liedjes die hij schreef vanuit zijn Peruaanse cel. Samen met Boris van der Lek (saxofonist van onder andere Hans Dulfer, Herman Brood, Golden Earring en Jules Deelder) blikt Danny Kegel terug op zijn bizarre en wonderlijke tijd in Peru.

Praktische informatie

Op de website van Festival Veenhuizen vind je meer informatie over het festival. Entreetickets zijn online te koop, maar kunnen eventueel ook aan de infobalie van het festival worden aangeschaft. De ticketprijzen variëren per dag en voorstelling en liggen tussen de €15 en €25 per persoon. Parkeren kan op verschillende parkeerplaatsen rondom Veenhuizen, waarna het de bedoeling is dat je de festivallocaties te voet of met de fiets verkent.

Uittips
  • Festival Veenhuizen
  • Festival Veenhuizen - Yuri Andries, Philine van den Hul, Maurice Vos