Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ludiek overnachten: Gevangenismuseum Veenhuizen lanceert de Bajescamping

Ontdek een van de uniekste overnachtingsplekken van Noord-Nederland. 

Bajescamping

Kamperen in een echt "bajesdorp": het kan op de Bajescamping van het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Van vrijdag 30 op zaterdag 31 augustus wordt de binnenplaats van het museum omgetoverd tot een heus kampeerterrein. Het evenement is bedoeld voor kinderen, maar volwassen begeleiding is verplicht. Dat belooft dus een gezellig uitje samen met de (klein)kinderen!

Het Gevangenismuseum

Het Gevangenismuseum bevindt zich in Veenhuizen, een dorp met een bijzondere geschiedenis. Het plaatsje werd in 1823 aangelegd met een specifiek doel: wezen, bedelaars en landlopers werden vanuit grote plaatsen in Nederland naar deze kolonie opgezonden. Dit was ter bestrijding van armoede in de steden. Veenhuizen was een van de zeven Koloniën van Weldadigheid en de grootste onvrije kolonie. De mensen verbleven hier onder strenge regels en 24-uurs bewaking.

Na 1850 werden de gestichten van Veenhuizen overgenomen door de regering, die er rond 1900 gevangenissen liet bouwen. Er werden ook huizen en voorzieningen voor het gevangenispersoneel gebouwd, waardoor Veenhuizen een echt gevangenisdorp werd: alleen bevoegden kregen hier toegang. Tot 1984 is het een gesloten dorp gebleven.

De Bajescamping

Tijdens een bezoek aan het Gevangenismuseum kun je ervaren hoe het moet zijn geweest om in het gesloten Veenhuizen geleefd te hebben. Wie een nachtje blijft slapen op de Bajescamping ervaart dat gevoel nóg beter. Op de website van het Gevangenismuseum kun je alvast een plek reserveren voor de Bajescamping. Campinggasten kunnen het museum verkennen, doen mee aan een escape-spel, roosteren marshmallows bij een kampvuur en krijgen eten met een "bajes-thema" voorgeschoteld. 's Nachts houdt een bewaker een oogje in het zeil.

Deelname bedraagt €49,50 per persoon en is bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar. Volwassen begeleiding is verplicht, dus dat belooft een gezellig uitje met de (klein)kinderen! Neem zelf een tentje en slaapzak mee op vrijdag 30 augustus en ervaar het bajesleven.

Leuk logeren
  • Nationaal Gevangenismuseum
  • Marije de Boer Fotografie, Nationaal Gevangenismuseum