Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker recept: aardappelgratin met ham en prei

Smaakvol én in een handomdraai op tafel.

Aardappelgratin

Deze aardappelgratin is ideaal als je niet zo veel zin hebt om te koken en tóch wat lekkers op tafel wilt zetten. De prei, ham en aardappels maken 'm smakelijk en voedzaam. Wanneer-ie in de oven staat te garen, heb je ook nog eens de tijd om even wat anders te doen. Win-win dus!

Ingrediënten:

  • 8 aardappels
  • 100 gram hamblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 prei
  • 1 eetlepel tijm
  • 120 gram geraspte kaas
  • 125 milliliter volle slagroom
  • 80 gram zure room
  • 60 milliliter kippenbouillon

Zo maak je een aardappelgratin met ham en prei:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet alvast een ruime ovenschaal in.
  2. Was de aardappels en snijd deze in dunne plakjes. Pers ook de knoflook fijn, pel en snipper de ui en snijd de prei in halve ringen. Gebruik alleen het witte gedeelte van de prei.
  3. Doe de hamblokjes, knoflook, ui, prei en tijm in een kom en roer dit door elkaar.
  4. Neem de ovenschaal en verdeel een derde van de aardappelschijfjes hierover. Bestrooi dit vervolgens met een derde van het hamblokjes-mengsel, gevolgd door een derde van de geraspte kaas. Herhaal dit nog twee keer.
  5. Doe de slagroom, zure room en kippenbouillon in een kom en meng dit met elkaar. Giet het mengsel vervolgens over de aardappelschotel heen.
  6. Bak de aardappelgratin voor ongeveer een uur in de oven totdat de aardappels goudbruin en gaar zijn. Laat de gratin dan nog 10 minuten afkoelen voordat je 'm serveert.
Culinair
  • Kookfans
  • Adobe Stock