Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Drentse steerntjes: zo maak je deze hartverwarmende anijslikeur

Op zoek naar een heerlijk winters drankje? Drentse steerntjes, een traditionele anijslikeur uit Drenthe en ook weleens Drentse brandewijn of sternties genoemd, combineert het frisse van steranijs met de zoete smaak van kandij en brandewijn. Het drankje is eenvoudig zelf te maken, zolang je een beetje geduld hebt. We vertellen je hoe je het maakt. 

Drentse steerntjes

Ingrediënten:

  • 1 liter brandewijn
  • 400 gram witte kandijsuiker
  • 20 gram steranijs
  • 6 saffraandraden
  • grote weckpot
  • soda
  • optioneel: kaneel, suiker en honing

Zo maak je Drentse steerntjes:

  1. Kook de weckpot voor ongeveer 5 minuten in sodawater. Spoel de weckpot daarna om met heet water en laat hem ondersteboven uitlekken op een theedoek.
  2. Doe de kandijsuiker, steranijs en saffraandraden in de weckpot. Schenk de brandewijn eroverheen en sluit de pot goed af.
  3. Laat de weckpot 4 tot 5 weken op een donkere, koele plek staan. Schud de pot af en toe voorzichtig.
  4. Zeef de anijslikeur na het rijpen en schenk het over in een schone fles.
  5. Wil je de Drentse steerntjes feestelijk serveren? Meng wat suiker met kaneelpoeder. Bestrijk de randen van je likeurglazen met een beetje honing en dip ze in het suiker-kaneelmengsel.
Culinair
  • Jumbo
  • Adobe Stock