Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De Waddenzee is 15 jaar Werelderfgoed: een feestelijk ontbijt op de dijk

Vier het jubileum van dit unieke natuurgebied. 

Waddenzee

Feest voor het Waddengebied! Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de Waddenzee werd uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Dit jubileum wordt zaterdag 29 juni gevierd met een lokaal ontbijtje óp de zeedijk. En jij kunt daar bij zijn.

Unesco Werelderfgoed

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar in de jaren 60 waren er vergevorderde plannen om grote delen van de Waddenzee in te polderen. Mede dankzij het verzet van organisaties zoals de Waddenvereniging werd dat voorkomen.

Nu is er juist aandacht voor het behoud van de Wadden: sinds 2009 is de Waddenzee als enige natuurgebied in Nederland door Unesco aangewezen als Werelderfgoed. De Waddenzee wordt nu wereldwijd erkend als uniek natuurgebied.

Uniek natuurgebied

De Waddenzee is een van de grootste getijdengebieden ter wereld waar natuurlijke krachten vrij spel hebben. Elke keer dat je het bezoekt, is het anders. Water, slib en zand verplaatsen zich met de getijden. Geulen, prielen en slenken zorgen ervoor dat slik- en zandplaten droogvallen, wat rustplaatsen biedt aan zeehonden en foerageerplekken voor vogels.

Om het Waddengebied ook voor de toekomst te kunnen behouden en interesse voor haar bescherming te wekken, wordt de toegekende Unesco-status als Werelderfgoed Waddenzee dit jaar gevierd.

Ontbijt op de dijk

Ter ere van de vijftiende verjaardag wordt er op vijftien locaties – van Noord-Holland tot aan Groningen – een ontbijt met lokale producten geserveerd. Dit vindt plaats op zaterdagochtend 29 juni en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen lokale ondernemers, Visit Wadden en de Waddenvereniging. Wie mee-eet krijgt op dezelfde dag ook een excursie met een waddengids. Op de website van Visit Wadden vind je meer informatie.

Wees er wel snel bij, want er zijn nog maar een paar plekken over. Volgeboekt? Dat hoeft geen reden te zijn om het jubileum van de Waddenzee niet te vieren. Pak een picknickmand in, geniet van een zelfgemaakt ontbijt of lunch aan het strand en maak een mooie wandeling. Ook zo sta je even stil bij de pracht van het natuurgebied.

Uittips Waddeneilanden
  • Waddenvereniging
  • Marleen Annema, Adobe Stock