Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Slakkenoverlast: wat kun je ertegen doen?

Noorderland zocht het uit.

Slakkenoverlast

Het is de nachtmerrie van elke tuinliefhebber: slakkenoverlast. Slakken zijn dol op jonge bladeren en vreten maar al te graag je mooie planten aan. Dat is natuurlijk erg zonde. Om te voorkomen dat de dieren nog meer ravage aanrichten, heeft de redactie van Noorderland wat tips voor je op een rij gezet.

Diervriendelijke methodes

Er zijn veel natuur- en diervriendelijke manieren om slakken te bestrijden. Een simpele manier om van de dieren af te komen, is door ze regelmatig van bladeren af te pakken, of door een slakkenval neer te zetten. Leg bijvoorbeeld een dakpan neer waar de slakken zich onder kunnen verstoppen of schaf een speciale val aan. Vervolgens kun je de slakken dan op ruime afstand van de tuin weer vrijlaten. Doe dit vooral wanneer het schemert buiten, want dan vind je er meer: slakken zijn namelijk nachtdieren.

Zorg ook dat je de tuin ’s zomers in de ochtend al water geeft. Als je dat pas in de avond doet, kan dat betekenen dat de tuin de hele nacht vochtig blijft: dit is de ideale situatie voor slakken. Slakken houden namelijk van donkere, vochtige plekken.

Laat de natuur het werk doen

Een andere natuurvriendelijke manier om van slakken af te komen is door de natuur te laten helpen. Zo zijn er planten waar slakken een hekel aan hebben. Je kunt bijvoorbeeld viooltjes, lavendel, varens, geraniums of akelei in je plantenborder planten. In de kruidentuin zijn tijm, salie en knoflook handige helpers.

Slakken hebben ook een hekel aan scherpe oppervlakken, dus het kan helpen om wat grind, zaagsel of scherp zand rondom de planten te strooien. Daarnaast helpt het om regelmatig de grond om te woelen in de tuin, want dan komen de slakkeneitjes naar boven en drogen ze uit.

Daarbij kun je de tuin vriendelijker maken voor natuurlijke vijanden van de slak. Voorzie vogels, egels en spitsmuizen van schuilplaatsen, zoals struiken of wat snoeiafval.

Bestrijdingsmiddelen

Er zijn ook middelen te koop die helpen in de bestrijding van slakken. Bij tuincentra kun je slakkenwallen of slakkentape kopen, waarmee je kwetsbare planten bescherment.

Een minder diervriendelijke manier om slakken te bestrijden is het plaatsen van bakjes bier in de tuin. Slakken vinden het gist in bier lekker en zullen in de bakjes kruipen, waarna ze verdrinken. Er zijn ook slakkenkorrels te koop op basis van ijzerfosfaat. Na het eten van deze korrels trekken de slakken zich terug in de grond om te sterven. Strooi in ieder geval geen zout over de slakken, want dat veroorzaakt een lange lijdensweg voor de dieren – ze worden langzaam weggevreten – én het is slecht voor de tuin.

Huis en tuin
  • Tips en Weetjes, Tuinadvies
  • Adobe Stock