Lifestylemagazine over Noord-Nederland

'De jongen die van de wereld hield' en 'Blauwestad' uitgeroepen tot Beste Groninger Boek

'Deze boeken lees je in één adem uit.'

Beste Groninger Boek

Het nieuwe kinderboek De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp en Blauwestad van Karin Sitalsing zijn dit jaar uitgeroepen tot Beste Groninger Boek van 2024. De jury maakte afgelopen zaterdag de twee winnaars bekend tijdens het Beste Groninger Boekenfeest, dat jaarlijks georganiseerd wordt door NOORDWOORD en het Forum in Groningen.

De jongen die van de wereld hield

De Groningse schrijver Tjibbe Veldkamp schreef een kinderboek over het jongetje Adem dat alvast vóór zijn geboorte een inkijkje in de wereld krijgt. Die wereld dreigt echter niet tot werkelijkheid te komen doordat zijn toekomstige ouders elkaar uit het oog verliezen. Aan Adem de taak om ze weer nader tot elkaar te brengen. 'Dit ontroerende boek, dat je in één keer uitleest, is niet alleen spannend, het is bovendien van een grote filosofische diepgang,' zo beschreef de jury.

Het boek werd eerder al bekroond met de Nienke van Hichtum-Prijs 2023 en de Woutertje Pieterse Prijs 2024, een literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige jeugd- of kinderboek.

Blauwestad

Ook het boek Blauwestad van journalist Karin Sitalsing viel in de prijzen. Hierin beschrijft ze de geschiedenis van dit roemruchte "tekentafeldorp". Was het een impuls of geldverspilling? Een verlies of juist een aanwinst? Met de komst van het nieuwe dorp Blauwestad verdween een stukje Oost-Groningen voorgoed onder water. Boeren werden uitgekocht; imposante villa’s werden gebouwd. Het nieuwe project zou goed zijn voor de welvaart van de regio, maar kun je zoiets afdwingen?

Voor haar boek sprak de journaliste met inwoners, projectontwikkelaars en tegenstanders over de grenzen van maakbaarheid en vraagt zich af: kun je je thuisvoelen op een plek die 20 jaar geleden niet eens bestond? 'Karin Sitalsing bekijkt de ontwikkeling van Blauwestad van diverse, soms onverwachte kanten, geeft ruimte aan de vele standpunten en laat de waardeoordelen aan de lezer,' oordeelde de jury.

Over het Beste Groninger Boek

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt door NOORDWOORD en het Forum in Groningen. Met de verkiezing van het Beste Groninger Boek willen zij laten zien hoeveel mooie boeken er vanuit Groningen en óver Groningen verschijnen. De winnende boeken werden dit jaar geselecteerd uit 49 inzendingen; 26 voor fictie en 23 voor non-fictie.

NOORDWOORD nodigt elk jaar uitgevers uit om boeken die voor de prijs in aanmerking komen in te sturen. De jury was dit jaar onder de indruk van de kwaliteit en grote verscheidenheid van de verhalen die zich afspelen in Stad en Ommeland, een Groninger onderwerp bespreken en/of geschreven zijn door een in Groningen woonachtige auteur. Ze noemde het dit jaar ‘een rijkdom’.

Cultuur
  • NOORDWOORD, redactie Noorderland
  • Jasper Bolderwijk