Gezond en eenvoudig: Drentse bruine bonensoep

Met dit recept krijg je zelfs Bartje aan tafel.

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

Tijdens deze koude winterdagen genieten we graag van lekkere warme gerechten, zoals het nostalgische Jan in de zak of een echte Groninger mosterdsoep. Ook heerlijk is deze makkelijk te bereiden bruine bonensoep, die bovendien ook nog eens heel gezond is. Zelfs het Drentse boegbeeld Bartje – ‘Ik bid niet veur brune bonen’ – zou smullen van dit smakelijke recept.


Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 grote prei
  • 2 vastkokende aardappelen
  • Een scheutje olijfolie
  • 720 gram bruine bonen uit blik
  • 1,5 liter water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 4 tomaten
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 60 milliliter crème fraîche

Zo maak je zelf bruine bonensoep:

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  2. Snijd de prei in de lengte door de helft en spoel af onder de kraan. Snijd de helften vervolgens in halve ringen.
  3. Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes.
  4. Verwarm wat olie in een soeppan en fruit hierin de knoflook en de ui voor ongeveer 2 minuten.
  5. Verkruimel de bouillonblokjes en doe deze bij de knoflook en ui in de pan.
  6. Voeg dan 1,5 liter kokend water toe.
  7. Voeg de blokjes aardappels en de prei toe en kook dit samen zachtjes totdat de aardappel gaar is.
  8. Voeg vervolgens de bonen toe.
  9. Ondertussen snijd je de tomaat in stukjes en hak je de peterselie fijn. Voeg dit ook toe aan de soep.
  10. Breng de soep op smaak met peper en eventueel andere kruiden.
  11. Verdeel de soep over de kommen en leg er wat crème fraîche bovenop.
  12. Je kunt de soep naar wens serveren met rijst, salade of een lekker (gevuld) stokbroodje. Aanvallen maar!


Laatste nieuws