De bekende wintersportsnack: apfelstrudel

Zo maak je 'm helemaal zelf.

Tekst: Kookfans | Foto: Adobe Stock

In de winter zijn we gek op lekkere en unieke baksels, zoals een traditionele Jan in de zak of een quiche met champignons en Friese kaas. Ook uit het buitenland pakken we graag eens een receptje mee, zoals deze heerlijke apfelstrudel uit Oostenrijk. Zelf deze bekende wintersportsnack maken? Wij delen ons recept.


Ingrediënten:

Deeg
  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 milliliter water
  • 20 gram zonnebloemolie
  • Flinke snuf zout
Vulling
  • 1 kilo friszure aardappels
  • 150 gram rozijnen, geweld in warm water
  • 2 eetlepels kristalsuikers
  • 1 theelepel kaneel
  • Sap van een halve citroen
Broodkruimmengsel
  • 150 gram witbrood
  • 100 gram boter
  • 10 gram vanillesuiker

Zo maak je zelf de apfelstrudel:

  1. Pak een grote kom en doe hier de bloem, olie en zout in. Voeg er wat water bij en maak er een deegbal van.
  2. Wanneer je er een mooie bal van hebt gemaakt, haal je deze uit de kom en leg je het op het aanrecht om er verder aan de te kneden. Keep on going! Je merkt vanzelf dat het deeg een andere structuur begint te krijgen.
  3. Zet het deeg eventjes aan de kant en ga door met het schillen van de appels. Snijd de appels vervolgens in kleine stukjes.
  4. Meng ze dan in een grote kom met de suiker, kaneel, rozijnen en citroensap. Roer alles goed door elkaar en proef zelf of je het zoet genoeg vindt.
  5. Snijd het brood in stukjes en hak je het zo fijn mogelijk. Blijf net zolang doorgaan totdat er een grof kruim ontstaat.
  6. Pak ondertussen je boter en smelt je daar 100 gram van in een koekenpan. Doe dan het broodkruim samen met de vanillesuiker in de pan en bak het lekker krokant en goudbruin.
  7. Vervolgens haal je het broodkruim eruit en laat je dit uitlekken op wat keukenrolpapier.
  8. Heb je je deeg minimaal dertig minuten met rust gelaten? Dan is het tijd om hem uit te rollen. Bestrooi je je aanrecht met wat bloem.
  9. Pak de deegroller en begin met het deeg uit te rollen. Daarna gebruik je je handen om het deeg nóg verder uit te trekken. Zorg ervoor dat het deeg flintertje dun is, zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken. De deeglap moet ongeveer 1 meter bij 1 meter zijn.
  10. Smelt de resterende 100 gram boter en smeer het deeg hiermee in.
  11. Leg het broodkruim op ongeveer twintig centimeter van de zijkant van het deeg. Leg je het appelmengsel er bovenop.
  12. Vouw de lap van twintig centimeter hier overheen en vouw de zijkanten terug. Rol de Apfelstrudel voorzichtig op, waardoor je laagjes creëert. Vervolgens leg je de Apfelstrudel op een bakplaat en smeer je deze in met de resterende boter.
  13. Bak de Apfelstrudel in een voorverwarmde oven (190 graden Celsius) in veertig tot zestig minuten goudbruin.
  14. Haal dan de Apfelstrudel uit de oven en serveer het met een overheerlijke vanillesaus, een bolletje ijs of gewoon met slagroom. Guten Apetit!


Laatste nieuws