Groninger snack met een oriëntaalse twist: de oosterse eierbal

Een heerlijke variatie met een oosters sausje.

Bron: Inproba | Foto: Adobe Stock

Vrijwel iedereen kent de beroemde eierbal uit Groningen: een echte snackfavoriet uit het noorden. Maar wist je ook dat je deze klassieker op een andere manier kunt maken? Noorderland deelt het recept van Inproba voor een heerlijke variatie op de eierbal met – letterlijk en figuurlijk – een oosters sausje.


Ingrediënten (voor ongeveer 10 personen):

  • 120 gram margarine of boter
  • 200 gram tarwebloem
  • 500 milliliter kippenbouillon (van een tablet), afgekoeld
  • 1 eetlepel kerriepoeder (masala)
  • 1 zakje met mix voor Bami Goreng
  • 2 theelepels Sambal Oelek
  • 12 eieren (waarvan twee losgeklopt in een schaaltje)
  • 250 gram paneermeel
  • 2 liter zonnebloemolie (of andere olie) om mee te frituren
  • 1 bakje satésaus

Zo maak je oosterse eierballen:

  1. Laat boter smelten in een pan en voeg bloem toe terwijl je roert. Ga door tot het mengsel mooi egaal is en laat het vervolgens ongeveer 5 minuten doorgaren. Let er wel op dat het niet gaat aanbranden.
  2. Roer en voeg geleidelijk de bouillon toe wanneer deze goed is afgekoeld. Doe ook de kerriepoeder en de mix voor bami goreng erdoorheen, evenals de sambal oelek.
  3. Blijf doorroeren totdat je een gladde ragout hebt en gaar het daarna nog ongeveer 5 minuten na op een laag vuurtje. Laat de pan vervolgens een beetje afkoelen.
  4. In de tussentijd kun je de 10 eieren hard koken: ga hierbij uit van 6 of 7 minuten, afhankelijk van hoe groot je eieren zijn. Pel ze daarna. Klop de overige twee eieren los en bewaar dit mengsel in een kommetje.
  5. Maak van de ragout 10 porties en maak met je hand een laagje van ragout om elk ei. Haal elk ei met ragout door het paneer, vervolgens door het losgeklopte ei en daarna nog een keer door het paneermeel.
  6. Zet de frituur aan en doe de eierballen ongeveer 6 minuten in olie op 180 graden Celcius.
  7. Warm de satésaus op: deze kun je gebruiken als een lekkere dipsaus bij je oosterse eierballen. Doe eventueel wat gebakken uitjes door de satésaus.
  8. Je oosterse eierballen zijn klaar om geserveerd te worden. Eet smakelijk!


Laatste nieuws