Lekker snacken: zo maak je de enige echte eierbal uit Groningen

Er gaat niets boven je eigen eierbal frituren.

Bron: Visit Groningen | Foto: Adobe Stock

Nu het nieuwe jaar is aangebroken, moeten we helaas weer afscheid nemen van de oliebol. Maar in deze koude wintermaanden kan het geen kwaad om af en toe een heerlijk warme snack te nuttigen. Vandaag delen we het recept van Visit Groningen voor een echte klassieker: de beroemde eierbal.


Ingrediënten (voor vier eierballen):

  • 65 gram tarwebloem + 50 gram voor het paneren
  • 1 theelepel kerriekruiden (of anders naar smaak)
  • 1 theelepel gemalen mosterdzaad (of anders naar smaak)
  • gedroogde of verse peterselie
  • 32 gram ongezouten roomboter
  • 250 milliliter koude kruiden- of groentebouillon
  • 4 middelgrote eieren + 1 opgeklopt ei voor het paneren
  • 50 gram paneermeel of broodkruimels

Zo maak je de eierbal uit Groningen:

  1. Begin met het maken van de ragout. Zeef de bloem in een kom en voeg vervolgens de specerijen en de peterselie toe.
  2. Laat de boter smelten in een steelpan. Voeg het mengsel van bloem en specerijen toe wanneer de boter begint te borrelen. Verhit en roer gedurende 3 minuten op laag vuur, laat het niet te donker worden of aanbranden.
  3. Schenk de bouillon erbij in de steelpan, breng het geheel aan de kook en roer met een garde om ervoor te zorgen dat er geen klontjes ontstaan. Breng naar wens op smaak met wat peper en zout en laat het al roerend enkele minuten garen op laag vuur.
  4. Schep de ragout die je nu gemaakt hebt in een schaal en dek het af. Laat het eerst afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna ongeveer 5 uur in de koelkast of 1,5 uur in de vriezer, zodat de ragout kan opstijven.
  5. We gaan nu de eieren klaarmaken. Kook de eieren hard in ± 5 minuten en laat ze schrikken onder koud water. Pel daarna de schaal eraf en dep de eieren droog.
  6. Verdeel de eerder gemaakt ragout over vier gelijke porties van rond de 80 gram. Gebruik een beetje bloem om je handpalmen te bestuiven.
  7. Maak balletjes van de ragout en druk deze vervolgens plat. Verdeel de ragout in 4 gelijke porties van ongeveer 80 gram.
  8. Bestuif je handpalmen met wat bloem. Maak balletjes van de ragout en druk ze plat. Bestuif de eieren met een beetje bloem en vouw de ragout evenredig om het ei heen.
  9. Wikkel de met ragout omhulde eieren in folie en laat deze ongeveer 24 uur in de koelkast opstijven.
  10. Nu gaan we paneren. Doe de bloem op een bord en klop het ei dat je over hebt los in een kom. Doe op een ander bord het paneermeel.
  11. Haal de eerder geprepareerde eieren telkens eerst door de bloem, daarna door het geklopte ei en tot slot door het paneermeel.
  12. Nu ben je klaar om te gaan frituren. Verhit de olie tot 170 °C en gooi de eierballen ± 5 minuten in de frituurpan. Let er op dat de olie niet te heet wordt, anders wordt het ei niet goed warm aan de binnenkant.
  13. Je eierballen zijn klaar om te serveren! Je kunt ze ook tot twee dagen bewaren in de koelkast. Let op: de eierballen kun je niet invriezen.


Laatste nieuws