Noordelijke traditie
Het feit dat deze kniepertjes uitgerold zijn, en niet opgerold zoals de anderen, heeft een mooie betekenis: de platte vorm van het koekje staat symbool voor het afgelopen jaar, waarin alles gebeurd is. Het verleden ligt dus net als het platte kniepertje nog helemaal open. Vroeger hadden de meeste Drenten een klein, rond wafelijzer voor in het vuur of op het gasfornuis. Daarin deed men het deeg en kneep het dicht. Zo komen de dunne wafeltjes dus aan hun naam. Tegenwoordig zijn er de ronde, iets grotere wafelijzers of zelfs elektrische oublie-ijzers waarmee je deze typisch kniepertjes maakt.
Dit heb je nodig:
- 250 gram boter
- 500 gram bloem
- 400 gram suiker
- vanillesuiker/-aroma of citroensap naar smaak
- 3 eieren
- wat extra boter voor het invetten (of gebruik een bakspray)
- wafelijzer
- spatel
- rooster
Zo maak je oma's kniepertjes:
- Smelt de boter in een koekenpan.
- Doe de bloem met de suiker en vanillesuiker (of het vanillearoma) in een kom en giet de gesmolten boter erover.
- Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en kneed het geheel met de hand.
- Laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een koele plek.
- Maak dan van het deeg kleine balletjes, ongeveer zo groot als een euromunt.
- Vet vervolgens met een kwastje de platen van de wafelijzer in met een klein beetje boter, of gebruik een bakspray.
- Doe steeds één bolletje deeg in het wafelijzer en bak het kniepertje tot deze mooi goudbruin is.
- Haal met een spatel het kniepertje van het ijzer en laat 'm op een rooster afkoelen. Daarna kun je er heerlijk van genieten, eet smakelijk!
- Kim Veenman
- Kim Veenman