Recept: Fryske dúmkes

Het dúmke, wie kent hem niet? Het is misschien wel dé Friese trots. Naast natuurlijk het suikerbrood en de oranjekoek. Fryske dúmkes zijn slechts een duim groot, maar daarom zeker niet minder lekker. Klein maar fijn zullen we maar zeggen.


Het dúmke heeft een typische anijssmaak en wordt vaak gemaakt met noten, gember en basterdsuiker. Heerlijk voor bij de koffie of thee. Waar precies in Friesland het dúmke zijn oorsprong vindt, daarover is niet iedere Fries het eens. Wel komt de naam “dúmkes” waarschijnlijk van het oude gebruik van de bakker om direct als ze uit de oven komen, de duim in het nog zachte deeg te drukken en de koekjes zo hun speciale duimvorm te geven. De bakker zette zo tegelijk zijn hand- of eigenlijk duimtekening in het koekje.

Ingrediënten:

  • 150 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram witte of bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 250 gram Zeeuwse bloem (verkrijgbaar bij de meeste bakkerszaken en verschillende supermarkten) of gewone bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel anijszaad
  • 80 gram ongepelde, gehakte amandelen
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 50 gram extra fijne kristalsuiker

Zo maak je Fryske dúmkes:

  • Roer de boter in een kom en voeg de suiker en 2 eieren toe.
  • Klop het met een mixer tot een schuimig geheel.
  • Zeef de bloem samen met het zout boven de kom en kneed het tot een deeg.
  • Laat het anijszaad een kwartiertje weken in een eetlepel warm water.
  • Voeg het dan samen met de rest van de ingrediënten toe en kneed alles nogmaals goed door.
  • Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad tot een plak van 8mm dikte.
  • Kluts het derde ei met een beetje water erdoor en bestrijk hiermee het deeg.
  • Bestrooi met extra fijn kristalsuiker.
  • Snijd banen van 4 cm lang en snijd hiervan koekjes van 1,5 cm breed.
  • Leg de dúmkes op de bakplaat en bak ze ± 25 min in een voorverwarmde oven op 180 °C.


Tekst: Kim Veenman | Beeld: Noorderland

Laatste nieuws