Lifestylemagazine over Noord-Nederland

De heide staat weer in bloei: dit zijn de 7 mooiste heidevelden

De prachtig paarse heide zelf bekijken? Hier moet je zijn! 

Heide

De heide staat weer in bloei! Ieder jaar in augustus en september worden we weer getrakteerd op die prachtig paarse pracht. Dit jaar staat de heide zelfs iets eerder in bloei: door de grote hoeveelheid regen van de afgelopen tijd is de bloei van veel heidevelden iets vervroegd. Wees er dus op tijd bij; we zetten de mooiste heidegebieden in Noord-Nederland alvast voor je op een rij.

Dwingelderveld

Het Dwingelderveld in Drenthe is een van de meest stille gebieden in Nederland, uitgeroepen tot Nationaal Park en tevens het grootste natte heidegebied van Europa. Genoeg redenen dus om het Dwingelderveld eens te bezoeken. Ontdek de prachtig bloeiende heidevelden bijvoorbeeld met deze wandelroute. Onderweg kun je, naast de paarse heidepracht, ook een schaapskudde tegenkomen. Maar liefst 400 heideschapen onderhouden namelijk het gebied, en is daarmee de grootste schaapskudde van Drenthe.

De Schaopedobbe

In alle rust van de heide genieten? Dan moet je bij de Schaopedobbe in Friesland zijn, een klein en rustig natuurgebied met heidevelden, vennetjes en zandverstuiving. Het gebied dankt zijn naam aan de vroegere functie ervan: de schapen die in het heidegebied graasden, kregen voor hun jaarlijkse scheerbeurt een bad in een van de vennetjes. Geinig weetje!

Gasterse Duinen

Mooie stuifduinen en schilderachtige vennen die ooit deel uitmaakten van de Drentsche Aa: dat typeert natuurgebied de Gasterse Duinen, een van de mooiste heide- en stuifzandgebieden van Drenthe. Daarnaast vind je er nog veel sporen van het verleden, zoals grafheuvels, middeleeuwse karrensporen en een hunebed.

Mantingerveld

In Midden-Drenthe, schuin boven Hoogeveen, ligt het Mantingerveld. Naast de prachtige heide staat dit gebied bekend om de honderden jeneverbesstruiken die er groeien. Deze leerzame jeneverbesroute, een wandeling van zo'n 9 kilometer, vertelt er onderweg meer over. Daarnaast geeft deze wandelroute een goed beeld van de ongerepte natuur in dit gebied.

Ter Borg

Bij bloeiende heide denk je misschien niet zo gauw aan Groningen. Toch heeft deze provincie ook een mooi heidegebied te bieden. Het grootste heidegebied van Groningen – ongeveer 35 hectare groot – ligt bij het plaatsje Ter Borg, in de regio Westerwolde. Met deze mooie wandeling kom je er langs.

De Delleboersterheide

De naam verklapt het eigenlijk al: ook de Delleboersterheide in Friesland is de ideale plek om van de paarse pracht te genieten. En vooral dierenliefhebbers kunnen er hun hart ophalen: in het 195 hectare grote gebied kun je heideblauwtjes, vuurvlinders, boompiepers, vossen, dassen, Schotse hooglanders en Drentse heideschapen tegenkomen.

Het Drents-Friese Wold

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold, een van de grootste natuurgebieden in ons land. Op meer dan 6000 hectare wisselen heidevelden, bossen, zandverstuivingen en beekjes elkaar af. Een prachtige plek om te wandelen en te fietsen!

Natuur
  • Adobe Stock