Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Piet Paulusma ontvangt Koninklijke onderscheiding

De enthousiaste Friese weerman krijgt een lintje voor zijn inzet voor de meteorologie, Fryslân en de Friese taal en zijn maatschappelijke betrokkenheid.

Piet Paulusma

Weerman Piet Paulusma uit Harlingen is vrijdag 21 januari benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Het televisie-icoon kreeg in de Statenzaal in het provinciehuis in Leeuwarden de versierselen uitgereikt door commissaris van de Koning in de provincie Fryslân drs. A.A.M. Brok en burgemeester C.M. Sjerps van gemeente Harlingen.

Piet Paulusma is al jaren een begrip in Fryslân en daarbuiten. Sinds 1985 verzorgt de inmiddels 65-jarige Paulusma dagelijks het weerbericht op Omrop Fryslân. Sinds september 1996 was hij ook de landelijke televisie te zien met Piets Weer, met als opvallend detail dat hij dit onderdeel altijd afsluit met de gevleugelde uitspraak Oant moarn. Daarnaast is Piet Paulusma al 35 jaar weerkundig adviseur voor de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Zijn verslaggeving tijdens de Friese Elfstedentocht van 25 jaar geleden betekende zijn landelijke doorbraak.

Paulusma is door zijn persoonlijke en vernieuwende aanpak en zijn aanstekelijk enthousiasme synoniem geworden voor het weerbericht in Nederland. Hij brengt de meteorologie dicht bij de mensen en maakt zich daarmee verdienstelijk voor de weerkunde in het algemeen. Ook zet Paulusma zich belangeloos in voor goede doelen en maatschappelijke initiatieven. “Paulusma toont zich een ware ambassadeur voor Fryslân en de Friese taal. Zijn weerbericht is een ankerpunt voor velen,” aldus commissaris van de Koning Brok. Burgemeester Sjerps vult aan “Piet levert een belangrijke bijdrage aan de uitstraling van de stad Harlingen en is nauw betrokken bij activiteiten in de stad. Het is een fijn en bijzonder mens.”

Mensen
  • Provincie Fryslân / Provinsje Fryslân
  • Jacob van Essen / persbureau Hoge Noorden