Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lintjesregen in het Noorderland

De meeste mensen die in Nederland een lintje krijgen worden lid in de Orde van Oranje Nassau, een koninklijke orde die in 1892 is ingesteld. Zo’n lintje krijgt iemand voor jarenlang vrijwilligerswerk op lokaal niveau.

Tekst: Cora Westerink | Fotografie: eigen foto’s 

Zelf vinden ze het niet zo bijzonder. Ze doen het graag en vaak met veel passie. Tot ze op een dag worden verrast met een Koninklijke onderscheiding voor hun ongewone inzet voor de maatschappij. Wij spraken met vijf Groningers over hun vrijwilligerswerk. Allemaal zijn ze lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Albert Zuidhof 

Zijn vader was slager in Middelstum en hoewel hij het eerst niet van plan was, nam Albert Zuidhof (1969) de ambachtelijke slagerij over en bleef in het dorp wonen. Dat maakte het mogelijk om een jongensdroom te verwezenlijken: vrijwilliger worden bij de brandweer. Daarvoor moest hij flink aan de studie, want een brandweerman moet van vele markten thuis zijn. Albert somt op: ‘Brandwacht, brandwacht 1e klas, hoofdbrandwacht, chauffeur, diploma gevaarlijke stoffen, niet te vergeten hulpverlening en momenteel studeer ik voor het hoogst haalbare binnen het korps: bevelvoerder.’ 

De medewerkers in de slagerij weten het: als de pieper gaat, laat Albert alles vallen en spoedt zich naar de kazerne.

Meer lezen? Je vindt het volledige artikel in Noorderland 2018-3. Bestel 'm hier.