Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Vier eeuwen aan noeste arbeid in It Bûterhûs

Binnen een jaar transformeerde It Bûterhûs van een krakkemikkig pand in een schitterende bed and breakfast.

It Bûterhûs

It Bûterhûs in Balk heeft een rijke geschiedenis als bedrijfspand. Bedrijvig is het er nog steeds, met drie appartementen in de bed and breakfast, een theehuis, winkeltje en VVV-agentschap. Eigenaresse Engelien Bouma zit nooit stil, zodat haar gasten juist van de ultieme rust kunnen genieten.

De gok wagen

Toen Engelien Bouma en haar man Wytze het monumentale pand uit 1633 in hartje Balk kochten, was het eigenlijk rijp voor de sloop. Het stond al jaren leeg, had waterschade opgelopen en omvatte praktisch niet meer dan een geraamte. Maar Engelien had een droom en haar man een architectenbureau, dus er was gelijk een visie: het prachtige pand aan het riviertje de Luts in ere herstellen en er een bed and breakfast in vestigen. Voordat het leeg kwam te staan, zat er jarenlang een casino in. ‘Dus ik zeg altijd dat we de gok hebben genomen,’ zegt Engelien lachend.

Binnen een jaar transformeerde It Bûterhûs van een krakkemikkig pand in een schitterende bed and breakfast. Het gebouw is altijd al een bedrijfspand geweest, maar heeft verschillende ambachten gehuisvest. Rond 1800 kocht een voorname boterhandelaar genaamd Poppes het pand. Hij woonde met zijn gezin boven en de boterhandel zat beneden, in het koele souterrain. Op de voorgevel zie je nog steeds een gevelsteen met daarop een boterton, boterboor en hamer en het familiewapen van Poppes: een herinnering aan het ambachtelijke verleden van It Bûterhûs.

Hard werken

Spoel 200 jaar vooruit en je kunt in het theehuis van It Bûterhûs een kopje koffie drinken met daarbij een puntje van Engeliens beroemde, huisgemaakte bokkepootjestaart. Engelien runt de bed and breakfast en het theehuis fulltime, maar krijgt daarbij gelukkig hulp. In samenwerking met EspecialCare biedt It Bûterhûs een leer- en werkplek aan mensen met een verstandelijke beperking, die Engelien helpen in de bediening, achter de balie en in de keuken. Ook kun je bij It Bûterhûs terecht voor Fairtrade cadeaus of voor VVV-informatie over de omgeving. Engelien zet zich namelijk hard in voor het toerisme in Balk en omstreken. Daarom heeft ze in samenwerking met Stichting Histoarysk Wurkferbân een audiotour ontwikkeld genaamd ‘Balk Boterdorp’, waarbij mensen door middel van een app de geschiedenis van Balk kunnen ontdekken.

Met een overnachting in It Bûterhûs slaap je middenin het historische centrum van het Friese dorp. In het appartement ‘Bos’ slaap je onder het originele plafond en vind je het sanitair in een bedstee-wand met prachtig houtsnijwerk. In alle appartementen zie je originele elementen van het huis terugkomen, gecombineerd met alle gemakken van nu. ‘Ik heb gasten gehad die hun appartement helemaal niet uitkwamen omdat ze het er zo fijn vonden,’ vertelt Engelien trots. It Bûterhûs is een plek waar al sinds 1633 hard wordt gewerkt, maar waar je nu ultieme rust kunt vinden.

Adresgegevens

It Bûterhûs

Van Swinderenstraat 8

8561 AP Balk

Bron: Tjitske Kingma | Beeld: It Bûterhûs

Leuk logeren
  • Tjitske Kingma
  • It Bûterhûs