In vuur en vlam kwamen de soldaten eeuwen geleden terug, in de barak in Bourtange. Tijd om te rusten en bij te tanken. Deze barak is nu kaarsenmakerij Victoria, waar Anita Moorman de “overwinning” viert door met veel passie kaarsen te maken. Dit keer gaat ze aan de slag met kalebassen.
Benodigdheden:
- Kalebassen (alle vormen zijn mogelijk)
- Resten kaarsvet of kaarsen in de gewenste kleur
- Lont (verkrijgbaar bij creawinkels)
- Waxinelichtje
- Wasco (optioneel, om zelf de kaarsen een kleur te geven)
- Kartelmes
- Snijplank
- Lepeltje
- Satéprikkers
- Vaseline
- Pannetje
- Conservenblik of melkannetje
- Oud dienblad
- Keukenrol (eventueel)
Aan de slag:
- Doe de restjes kaars in het blik, plaats deze in de pan met water en verwarm daarna de pan. De kaarsen zullen geleidelijk smelten en het benodigde kaarsvet leveren.
- Snijd het kapje van de kalebas en hol het uit met het lepeltje. Staat je kalebas niet recht, snijd dan een klein kapje van de onderkant. Zo tuimelt de kalebas niet wanneer je er een kaars van gemaakt hebt.
- Haal het pitvoetje uit het waxinelichtje en maak hier de lont aan vast. Zet het lontje vast in het midden van de bodem van de kalebas, door eerst een beetje kaarsvet op de bodem te gieten.
- Zorg dat het lontje in het midden van de kaars blijft zitten door een satéprikker op de kalebas te leggen en het lontje hieraan vast te maken. Giet iedere keer zo’n twee centimeter kaarsvet in de kalebas en wacht dan totdat er een dik vlies op is gekomen. Dit vlies prik je kapot voordat je de volgende twee centimeter ingiet. Zo voorkom je dat het kaarsvet krimpt en dus inzakt. Het laatste laagje is de afwerking, probeer deze zo netjes mogelijk in te gieten. Tip: het geeft ook een leuk effect wanneer je het kaarsvet over de rand laat lopen.
- Je kunt er ook voor kiezen om de kalebas te vullen met stukjes kaarsvet. Het kaarsvet giet je uit over bijvoorbeeld een oud dienblad met opstaande rand. Wanneer het gestold maar nog wel warm is, snij je deze kaarsvet plaat in stukken. Tip: dit kun je het hele jaar door doen, zo bouw je een voorraad op voor de herfst.
- De kalebas is een vrucht en is dus aan verrotting onderhevig. Om de kalebaskaars langer houdbaar te houden, kun je de snijvlakken met vaseline insmeren. Maar het beste kun je zo snel mogelijk de kaars aansteken en genieten van de herfst!
- Max de Krijger, Anita Moorman
- Max de Krijger