Lifestylemagazine over Noord-Nederland

11 en 12 september: Open Monumentendag

Ontdek het erfgoed van het Noorden tijdens het tweede weekend van september.

Plaats Melkema

Op zaterdag 11 en zondag 12 september staan de nationale Open Monumentendagen op de agenda. Tijdens deze 35ste editie is het thema ‘Mijn monument is jouw monument’, waarbij gastvrijheid en openheid centraal staan. Ook in Drenthe, Groningen en Friesland openen verscheidene monumenten, zoals borgen en molens, hun deuren.

Tijdens de Open Monumentendag is iedereen van harte welkom om een kijkje te nemen in de ruim drieduizend deelnemende monumenten in Nederland. In Groningen zijn er meerdere locaties van Het Groninger Landschap die deelnemen en bij de geopende erfgoedlocaties zijn medewerkers en/of vrijwilligers van Het Groninger Landschap aanwezig om te vertellen over het erfgoed. Bezoek bijvoorbeeld op zaterdag 11 september Veenborg Welgelegen in Sappemeer, dat als monument de macht en pracht uitstraalt van de welgestelde burgers die zich toelegden op de vervening van de regio.

In Woudsend in Friesland wordt op zaterdag 11 september de Open Monumentendag gecombineerd met het Uitfestival SWF. Verspreid over het hele dorp zijn er activiteiten voor jong en oud die verbonden zijn met de routes door en rond het dorp. Er is een éénrichtingsmonumentenroute door de oude kern van het dorp uitgezet, waarbij verschillende monumenten open zijn voor bezichtiging en bij het dorpshuis kun je van een gevarieerd muzikaal programma genieten. Enkele rijksmonumenten in Beetsterzwaag zijn ook opengesteld, zoals Huize Lyndenstein, waar ook buiten in de tuinen een tentoonstelling te zien is, en het Lycklamahûs met de jaarlijkse kunstmarkt Opsterland.

Ga voor meer informatie en een overzicht van alle deelnemende bezienswaardigheden naar de website van Open Monumentendag.

Uittips
  • Het Groninger Landschap