Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Luxe kamperen aan de Friese Waddenkust

‘Een eiland midden in de natuur,’ zo omschrijft Minke Schouten It Dreamlân.

It Dreamlân

‘Een eiland midden in de natuur,’ zo omschrijft Minke Schouten It Dreamlân. Ga aan de rand van het kampeerterrein staan en kijk 360 graden om je heen; je ziet niks anders dan puur natuur in dit unieke Waddengebied.

Géén vakantiepark

Minke Schouten en haar man Robert de Wit woonden met hun twee jonge kinderen midden in de Utrechtse binnenstad, maar het platteland bleef lonken. Nadat een koop in het buitenland tot twee keer toe in het water viel, viel hun oog op een boerderij met natuurcamping en vakantiehuisje in het Lauwersmeergebied. Het gezin betrok de boerderij en hield de camping “erbij”, naast hun reguliere banen. Maar de vraag naar rust en ontspanning in het waddengebied bleek groot, dus It Dreamlân werd al snel uitgebreid met extra grond voor de camping en een trekkershut: een duurzaam huisje dat van alle gemakken is voorzien, maar het gevoel van kamperen geeft. Ook dit bleek een schot in de roos: een jaar later volgde er nog een. Meer willen Minke en Robert ook niet; It Dreamlân is bewust geen vakantiepark.

Glampen in een trekkershut is geschikt voor mensen die graag willen logeren in de natuur, maar geen zin hebben in het gesleep met kampeerspullen en liever in een echt bed slapen. ‘De trekkershutten hebben twee gezichten,’ zegt Minke. ‘In het hoogseizoen ervaar je echt het campingleven met alle reuring van dien. Buiten het seizoen is het een knus, rustig huisje midden in de natuur.’

De waddenkust

Wie denkt dat er niks te doen is in zo’n weids, dunbevolkt gebied heeft het mis. Al hóéf je hier niks te doen; zet een van de loungestoelen voor de deur en staar maar eens naar de horizon. Je komt geheid op nieuwe ideeën en tot nieuwe inzichten. Waar vind je zo’n uitzicht? Kun je de rusteloosheid niet kwijt, pak dan de fiets voor een rondje Lauwersmeer en eet aan het eind van de dag “fish and chips” in Oostmahorn, of bezoek het dorp Kollum. Minke heeft genoeg aanraders! Vanuit Lauwersoog pak je ook gemakkelijk de boot naar Schiermonnikoog voor een dagje eiland, of je kunt wadlopen bij Moddergat. De opties zijn eindeloos en geschikt voor jong en oud.

Om te kunnen blijven genieten van dit prachtige natuurgebied, maakt Minke zich hard voor ecotoerisme aan de waddenkust ‘We proberen een ecozone te creëren,’ zegt ze. ‘Het is al kleinschalig, niet drukbevolkt. We proberen stappen te zetten door zero-waste (leven zonder afval) te faciliteren. Ook veel horeca probeert plasticvrij te worden.’ Ze ziet dat de bezoekers van It Dreamlân hier ook naar op zoek zijn: een rustige plek in de natuur waar je ecologische voetafdruk klein is. ‘Dit is een groeiende doelgroep,’ meent Minke. ‘Veel mensen blijven liever dicht bij huis en willen dicht bij de natuur zijn.’ En dicht bij de natuur zijn, dat kan nu juist bij uitstek op It Dreamlân. Laat de lasten even van je afglijden en kom tot bezinning aan de oh zo mooie waddenkust.

INFO

Groeneweg 5

9293 MC Kollumerpomp

info@itdreamlan.nl

Bron: Tjitske Kingma | Beeld: It Dreamlân

Leuk logeren
  • Tjitske Kingma
  • It Dreamlân