Recept voor advocaatbroodjes

Niets is zo verleidelijker dan de geur van versgebakken brood.
@media (max-width: 679px){#fig-614a0c57bf2a3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a0c57bf2a3 img{#fig-614a0c57bf2a3 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-614a0c57bf2a3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a0c57bf2a3 img{#fig-614a0c57bf2a3 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-614a0c57bf2a3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a0c57bf2a3 img{#fig-614a0c57bf2a3 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-614a0c57bf2a3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a0c57bf2a3 img{#fig-614a0c57bf2a3 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Advocaatbroodjes

Of je nu een beginner of een doorgewinterde thuisbakker bent: zelf broodjes maken hoeft geen lastig karweitje te zijn. Dat bewijst bakliefhebber Levine van Doorne met haar toegankelijke kookboek Broodjes uit eigen oven. Noorderland dook met haar recepten de keuken in.

Broodjes uit eigen oven
Niets is zo verleidelijker dan de geur van versgebakken brood, en dat weet ervaren broodbakker Levine van Doorne maar al te goed. Al jarenlang schrijft zij op haar populaire blog (Uit de keuken van Levine) over haar keukenavonturen en bracht ze twee reeds verschenen kookboeken uit. In haar nieuwe boek Broodjes uit eigen oven deelt ze meer dan 40 overheerlijke recepten voor hartige en zoete broodjes in verrassende variaties. In Broodjes uit eigen oven legt Levine stap voor stap de recepten uit, zodat zelfs de beginnende broodbakker de allerlekkerste broodjes uit de (eigen!) oven kan toveren (€19,99 // Forte Uitgevers).

@media (max-width: 680px){#fig-614a0c57bfcf0 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a0c57bfcf0 img{#fig-614a0c57bfcf0 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-614a0c57bfcf0 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a0c57bfcf0 img{#fig-614a0c57bfcf0 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-614a0c57bfcf0 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a0c57bfcf0 img{#fig-614a0c57bfcf0 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Advocaatbroodjes


Benodigdheden:

  • 300 gram tarwebloem (Amerikaanse patent)
  • 5 gram instant gist
  • 5 gram zout
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram advocaat (op kamertemperatuur)
  • 50 gram ei (op kamertemperatuur)
  • 20 gram eidooier (op kamertemperatuur)
  • 65 gram volle melk, 20-25 °C
  • 60 gram niet al te zachte roomboter
  • 1 losgeklopt ei
  • grove suiker/decoratiesuiker/mini-parelsuiker
  • muffinvorm met 12 holtes (ingevet)

Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, in de kom en kneed in ± 6 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de boter in klontjes toe (niet allemaal tegelijk) en kneed erdoor. Schraap zo nodig tussendoor de wand van de kom schoon. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken (totale kneedtijd: 10-15 minuten).
Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60-90 minuten in volume verdubbelen.
Verdeel het deeg in 36 stukjes (± 17 gram). Bol de stukjes deeg goed op. Leg in elke holte van de muffinvorm drie bolletjes deeg. Dek het deeg af.
Laat het deeg opnieuw 60 minuten rijzen op kamertemperatuur of tot het deeg bijna in volume verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 200 °C
Bestrijk de broodjes met ei en bestrooi ze met suiker. Bak de broodjes in 10-12 minuten gaar en goudbruin. Haal ze na ± 5 minuten uit de muffinvorm en laat ze verder afkoelen.

Dit recept verscheen in Noorderland 2020-2. Je bestelt dit nummer hier. Benieuwd naar de andere heerlijke recepten van Levine? Bekijk dan haar boek Broodjes uit eigen oven.

Laatste nieuws