Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Recept voor advocaatbroodjes

Niets verleidelijker dan de geur van versgebakken brood.

Advocaatbroodjes

Of je nu een beginner of een doorgewinterde thuisbakker bent: zelf broodjes maken hoeft geen lastig karweitje te zijn. Dat bewijst bakliefhebber Levine van Doorne met haar toegankelijke kookboek Broodjes uit eigen oven. Noorderland dook met haar recept voor heerlijke advocaatbroodjes de keuken in. 

Dit recept verscheen in Noorderland 2020-2

Niets verleidelijker dan de geur van versgebakken brood, en dat weet ervaren broodbakker Levine van Doorne maar al te goed. Al jarenlang schrijft zij op haar populaire blog over haar keukenavonturen en bracht ze diverse kookboeken uit. In haar boek Broodjes uit eigen oven deelt ze meer dan 40 overheerlijke recepten voor hartige en zoete broodjes in verrassende variaties. Levine legt stap voor stap de recepten uit, zodat zelfs de beginnende broodbakker de allerlekkerste broodjes uit (eigen!) oven kan toveren.

Zo maak je advocaatbroodjes

Benodigdheden:

  • 300 gram tarwebloem (Amerikaanse patent)
  • 5 gram instant gist
  • 5 gram zout
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram advocaat (op kamertemperatuur)
  • 50 gram ei (op kamertemperatuur)
  • 20 gram eidooier (op kamertemperatuur)
  • 65 gram volle melk (20-25 °C)
  • 60 gram niet al te zachte roomboter
  • 1 losgeklopt ei
  • grove suiker/decoratiesuiker/mini-parelsuiker
  • muffinvorm met 12 holtes (ingevet)

Bereidingswijze:

  1. Doe alle ingrediënten – behalve de boter, suiker en het losgeklopt ei – in een kom en kneed in ongeveer 6 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de boter in klontjes toe (niet allemaal tegelijk) en kneed erdoor. Schraap zo nodig tussendoor de wand van de kom schoon. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken (totale kneedtijd: 10-15 minuten).
  2. Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60-90 minuten in volume verdubbelen.
  3. Verdeel het deeg in 36 stukjes (±17 gram). Bol de stukjes deeg goed op. Leg in elke holte van de muffinvorm drie bolletjes deeg. Dek het deeg af.
  4. Laat het deeg opnieuw 60 minuten rijzen op kamertemperatuur of tot het deeg bijna in volume verdubbeld is.
  5. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  6. Bestrijk de broodjes met ei en bestrooi ze met suiker. Bak de broodjes in 10-12 minuten gaar en goudbruin. Haal ze uit de oven en haal ze na zo'n 5 minuten uit de muffinvorm en laat ze verder afkoelen.

Receptuur: Levine van Dooren | Foto: Ridder van Doorne

Culinair
  • Tekst en receptuur Levine van Doorne
  • Ridder van Doorne