Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Leuke fietstocht in Groningen: ‘Van haver tot gort op het Hogeland’

In de fietsroute staan Groningse streekproducten centraal.

Fietsroute

Bron: Waddengoud | Beeld: creativenature.nl / Adobe Stock, Waddengoud

Ontdek het Hogeland! Organisatie Waddengoud heeft een 42 kilometer lange fietsroute uitgezet langs de Groningse dorpjes Noordpolderzijl, Usquert, Warffum, Baflo, Saaxumhuizen en Den Andel. De route is te volgen met een gratis app.

In de fietsroute staan Groningse streekproducten centraal. Hoe veroverde bijvoorbeeld gort uit Warffum ooit de wereld? En was is het verhaal achter de eierbal, de Groningse lekkernij die op de UNESCO-lijst voor Nederlands Immaterieel Erfgoed staat?

De route gaat langs 23 toeristische punten, zoals de voormalige sluiswachterwoning (nu Café ’t Zielhoes) in Noorderpolderzijl, het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum en de historische Laurentiuskerk in Baflo. Bij ieder punt kun je in de app meer informatie, bijvoorbeeld over de geschiedenis, lezen en wordt er zo nu en dan een lekker streekrecept gegeven. Tijdens de route zelf kun je ook alvast smikkelen, want bij verschillende punten zijn lekkernijen verkrijgbaar.

Meer informatie over de route en de complete routebeschrijving vind je op de websites van Visit Wadden en Waddenmarktplaats. De route is te fietsen met de gratis izi.TRAVEL app (te downloaden voor Apple en Android).

Routes
  • Waddengoud
  • iStock, Waddengoud