Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Fietsroutes 'Welkom op de wierde' in Groningen

Fiets langs schitterende Groningse wierdedorpen dankzij de fietsroutes in deze app.

fietsroutes

Provincie Groningen, het land van de wierden. Ontdek dit unieke landschap vanaf de fiets dankzij de handige route-app 'Welkom op de wierde' van Groeten Uit Groningen.

Heuveltje op, heuveltje af: dat is niet per se waar je aan denkt als je gaat fietsen in het noorden. Maar als je door verschillende wierdedorpen rijdt, zul je toch soms even flink op de pedalen moeten om de top te bereiken. De fietsroutes Welkom op de wierde combineren Groningse gastvrijheid met een van de oudste cultuurlandschappen van Europa: de wierdendorpen. Fietsen langs de Groninger wierden is als toeren door een openluchtmuseum: je rijdt dwars door de geschiedenis en kijkt ondertussen je ogen uit.

De app attendeert je op interessante Wierdenweetjes. Wist je bijvoorbeeld dat een deel van NoordGroningen op een eiland of zelfs in zee lag? Dat er bij opgravingen een mysterieus masker, een Romeins zwaard en rituele graven zijn gevonden? Of dat Groningen het terrein was van meerdere grote kloosters? In de ‘Verhalen van de wierde’ staan de bewoners van de wierden centraal, van toen en nu. De oorspronkelijke eigenaars van het beroemde Café Hammingh bijvoorbeeld. Of het verhaal achter Rixona, de makers van het bekende Ras patatje. Door alle uitgebreide informatie is de app veel meer dan alleen een fietsroute. Het is een naslagwerk waarbij iedere liefhebber van geschiedenis en van verhalen over het Groningse platteland zijn of haar hart kan ophalen.

Er zijn drie verschillende routes: rondom Leens en Ezinge, rondom Warffum en Middelstum, en rondom Appingedam en Loppersum. Per route zijn er twee afstanden: de ene rond de 40 kilometer, de andere rond de 55 kilometer. De routes volgen zoveel mogelijk het fietsknooppuntennetwerk. De app laat je zien waar alle bezienswaardigheden te vinden zijn, wijst je op gezellige Pleisterplaatsen, kerken en musea, overnachtingsmogelijkheden, fietsverhuur en oplaadpunten. Twee van de routes komen langs Winsum, het dorp dat onlangs is verkozen tot mooiste dorp van Nederland.

Download de app in de playstore of de appstore.

Cultuur
  • Wilco van der Laan