Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Genieten: winterse appeltaart met likeur

De winterse kou vraagt om een warme kop koffie of thee, het liefst met iets lekkers erbij. In dit recept geven we een twist aan de klassieke appeltaart en voegen we een scheutje Licor 43 eraan toe. Een verrassende en hartverwarmende combinatie! 

Appeltaart

Ingrediënten:

  • 80 milliliter Licor 43
  • 800 gram appels
  • 25 gram zelfrijzende bloem
  • 200 gram boter
  • 100 gram ijshoorntjes
  • 80 gram kristalsuiker
  • 70 gram amandelschilfers
  • 50 gram amandelpoeder
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 limoen

Zo maak je de appeltaart:

  1. Leg de ijshoorntjes in een keuken- of theedoek en druk met een stevig voorwerp, zoals een pan of deegroller, de hoorntjes tot fijne stukjes.
  2. Snijd de boter in kleine blokjes en zet 125 gram boter even apart. Gebruik de rest van de boter in stap 3 en de 125 gram in stap 4.
  3. Meng in een kom de verkruimelde stukjes ijshoorn met de bloem, suiker, het amandelpoeder en de klontjes boter. Kneed alles samen tot er een kruimelige deegsubstantie ontstaat. Let op: kneed niet te lang, want de boter mag niet gaan smelten.
  4. Schil de appels en snijd deze in blokjes. Verhit de 125 gram boter in een steelpan en voeg de appelblokjes toe.
  5. Wanneer de appelblokjes glazig zijn, giet dan de helft van de Licor 43 erover.
  6. Bak de appelblokjes hierna tot ze beetgaar zijn, giet de andere helft van de Licor 43 erover en voeg wat limoensap toe.
  7. Roer het geheel goed door, haal de steelpan van het vuur en meng de amandelschilfers erdoor.
  8. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bak- of taartvorm in met boter. Bedek de bodem met de appelblokjes en strooi hier vervolgens het kruimelige deeg overheen.
  9. Zet de taartvorm voor 30 tot 40 minuten in de oven en je appeltaart is klaar!
Culinair
  • Kookfans
  • Adobe Stock